Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR).
Belga Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR).

Beurzensector dagvaardt Pieter De Crem en Sophie Wilmès: “Sector stevent af op massaal banenverlies”

Febelux en co willen beurzensector weer aan de slag laten gaan vanaf 1 augustus

Febelux, de vakvereniging van beurzen en congressen, en vijf prominente leden dagvaarden de Belgische staat in een poging om de beurzensector opnieuw veilig aan de slag te laten gaan vanaf 1 augustus. Dat meldt de sectororganisatie in een persbericht.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR) werden vandaag gedagvaard door Febelux, EasyFairs (Flanders Expo, Antwerp Expo, Nekkerhal, Namur Expo), Kortrijk Expo, The Fair Experts (Matexpo), Fisa Livecom (Batibouw, Cocoon) en BeMatrix.

Zittende events

Hoofddoel van de dagvaarding is het laten schrappen van het woordje 'zittend' in het ministerieel besluit van 30 juni over de versoepeling van de coronamaatregelen.

"In dit ministerieel besluit laat de overheid opnieuw toe om vanaf 1 augustus aanvragen in te dienen om events te organiseren van meer dan 800 personen, maar slechts beperkt tot 'zittende' events. De facto worden beurzen, als bewegende events, uitgesloten", laakt de beurzensector.

"Congressen, zittende concerten, maar ook shoppingcentra, markten en kermissen mogen opnieuw opstarten, maar beurzen niet. Voor beurzen is er niet eens een heropeningsdatum vastgelegd. De onzekerheid is totaal", luidt het.

Dwangsom

"De sector stevent af op massaal banenverlies en faillissementen. Inmiddels is er in de omringende landen wel reeds een heropening of een heropeningsdatum, hetgeen zelfs als effect kan hebben dat sommige Belgische beurzen (definitief? ) dreigen te verdwijnen naar het buitenland", zegt Ann Pelgrims, Association Manager van Febelux.

De dagvaarding tracht ervoor te zorgen dat de Belgische staat verplicht wordt om op uiterlijk 15 juli 2020 een beslissing te nemen over het lot van beurzen middels een ministerieel besluit. Bij miskenning van deze verplichting wordt een dwangsom van de Belgische staat gevraagd van 100.000 euro per dag vertraging. 

Op 15 juli vindt de volgende Nationale Veiligheidsraad plaats.

Lees ook:

Komt er binnenkort een flinke beurscorrectie en zullen wij daarvan de gevolgen voelen? Professor economie legt uit (+)

“Schommelende koersbewegingen zijn niet aangewezen voor jongeren die hun geld snel nodig hebben voor de aankoop van een woning” (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan van bree

    ze mogen op straat ongestraft feest vieren dus laat die mensen terug opstarten met mondmasker zo ziet men maar dat niet iedere Belg gelijk is voor de wet.

  • luc Cuypers

    Onze rechters hebben weer flink wat werk voor de boeg . Met de jarenlange achterstand gaat dat flink wat problemen opleveren . De echte misdadigers kunnen er maar van profiteren . Hopelijk studeren er genoeg advocaten af aan de universiteit anders hebben we nog een extra knelpunt beroep bij .

Lees meer