PHOTO_NEWS

Bewaking koninklijke paleizen binnenkort geen taak voor politie meer?

De bewaking van de koninklijke gebouwen staat op de lijst met taken die de politie beter zou afstoten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) legt de lijst momenteel voor aan alle betrokken instanties, zo meldt De Tijd vandaag.

Al tien jaar is er discussie over welke opdrachten de politie zou kunnen afstoten en wat nog haar 'kerntaken' zijn. Kort na het aantreden van de regering-Michel liet minister Jambon daarover een lijst opstellen door een werkgroep met experts.

De politie kan op basis van die voorstellen meer dan duizend politiemensen vrijmaken voor essentiële taken. Zo groeit er een grote consensus dat de federale politie niet langer meer dan 200 politiemensen moet vrijmaken om de koninklijke gebouwen te bewaken. Het gaat om het koninklijk paleis in Brussel, het kasteel in Laken, het kasteel Belvédère en nog drie koninklijke domeinen. De statische bewaking van die koninklijke gebouwen vergt ruim 180.000 werkuren per jaar.

Minister Jambon toetst de lijst met voorstellen af bij alle betrokken instanties en benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt.

Lees meer