PHOTO_NEWS

Biden looft België voor de inzet tegen terrorisme

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Belgische inzet in de internationale coalities tegen terrorisme en extremisme geloofd. Dat zei premier Charles Michel na zijn onderhoud met de Amerikaan.

Onder bijzondere bewaking van de politie en het leger had Biden vrijdag een gesprek met de premier en de ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken, Didier Reynders en Jan Jambon. De N-VA'er zal België ook vertegenwoordigen op de internationale top tegen gewelddadig extremisme, op 18 februari in Washington.

"De Europese en internationale samenwerking kan nieuwe drama's voorkomen", verklaarde Charles Michel vrijdag na het gesprek met Biden. De premier pleitte in het onderhoud ook voor een versterking van de samenwerking tussen de inlichtingendiensten. "We hebben in Verviers gezien dat de inlichtingendiensten een zeer belangrijke rol hebben in de strijd tegen radicalisme", aldus de premier.

De Europese en internationale samenwerking kan nieuwe drama's voorkomen

Charles Michel

"Ondubbelzijdig aan de zijde van Oekraïne"

De besparingen bij Defensie kwamen volgens Michel niet aan bod. Ons land werd gecomplimenteerd omwille van de internationale inzet.

De Amerikaanse vicepresident werd eerder op de dag ontvangen door Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Daar haalde hij zwaar uit naar de veronderstelde Russische inmenging in Oekraïne. "We moeten ons samen, de Verenigde Staten en Europa, ondubbelzinnig aan de zijde van Oekraïne scharen", zei hij. "We mogen Rusland niet toestaan de kaart van Europa te hertekenen."

Lees meer