Archiefbeeld.
Getty Images Archiefbeeld.

Bijkomende arrestaties in onderzoek naar bende die dure luxefietsen stal

In het onderzoek naar een bende Roemeens-Moldavische dieven die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes, heeft de politie de voorbije weken een aantal nieuwe verdachten opgepakt. Het gaat om een Moldaviër die betrokken zou geweest zijn bij de diefstallen, een buschauffeur die gestolen fietsen had getransporteerd en de opkoper van de gestolen fietsen in Roemenië. Bovendien konden 56 gestolen koersfietsen en een aantal elektrische fietsen teruggevonden worden. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde.

De FGP Halle-Vilvoorde voerde al sinds het eind van afgelopen zomer onderzoek naar de bende. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 konden de speurders linken leggen naar andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken in Beernem, Wetteren, Eghezee, Borgworm, Beringen, Diest, Lebbeke, Geraardsbergen en Florennes. De verdachten stalen in de meeste gevallen eerst een lichte vrachtauto of camionette om hun latere buit, dure koersfietsen en moutainbikes, te vervoeren. Een aantal van de diefstallen werd gepleegd langs het dak van de fietsenwinkel.

Huiszoekingen

Op 22 december konden vier fietsen gerecupereerd worden die afkomstig waren van de diefstal in Florennes. De verdachten hadden de gestolen fietsen verpakt en lieten ze in de aanhangwagen van een reisbus overbrengen naar Roemenië. Opvallend was dat de nieuwe fietsen besmeurd waren met modder om te laten uitschijnen dat ze tweedehands waren.

Op 16 januari viel de FGP dan binnen op vier adressen in Wemmel, Laken, Jette en Koekelberg en pakte daar vijf personen op. Drie van hen werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Bij één van die huiszoekingen kon de politie ook drie dure fietsen aantreffen.

Sindsdien konden de speurders de identiteit van één van de buschauffeurs achterhalen en de onderzoeksrechter leverde een Europees aanhoudingsbevel tegen de man af. Die werd op 14 maart 2018 overgeleverd aan België en hier door de onderzoeksrechter vrijgelaten op borg.

Uit contacten die de verdachten hadden met een Roemeens oproepnummer konden de speurders de heler van de gestolen fietsen identificeren. Het bleek te gaan om een fietsenwinkeluitbater uit Piatra Neamt, in het noorden van Roemenië. Twee Belgische speurders reisden op 2 april 2018 af naar Roemenië om daar, samen met hun Roemeense collega's, huiszoekingen uit te voeren in diens winkel, en bij de hoofdzetel van de busmaatschappij. Ook moesten ze een tweede betrokken buschauffeur identificeren en verhoren.

Serienummers verwijderd

"In het appartement van de fietsenwinkeluitbater werden twee dure koersfietsen aangetroffen en in zijn fietsenwinkel nog heel wat meer fietsen van "verdachte" origine", zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. "Er bleken fietsen bij te zitten die gestolen waren in fietsenspeciaalzaken in Wetteren op 1 oktober 2017, in Borgworm op 7 mei 2017 en recenter in Kaprijke op 26 januari 2018. In totaal werden 56 koersfietsen in beslag genomen van o.a. de merken Cannondale, Trek, Merida, Specialized, Scott, Pinarello, Willier, Cube en Orbea. Ook werden meerdere dure elektrische fietsen aangetroffen, waarvan een aantal afkomstig bleek van inbraken in Duitse fietsenwinkels. Bij verschillende fietsen waren de serienummers verwijderd."

De uitbater van de fietsenwinkel werd ter plaatse aangehouden ingevolge een Europees aanhoudingsbevel en zal eerstdaags aan België overgeleverd worden. Vorige week werd in Italië dan ook nog een Moldaviër opgepakt die betrokken zou geweest zijn bij de diefstallen. Ook hij zal aan België overgeleverd worden. Momenteel is nog één gezochte verdachte van Moldavische nationaliteit op de vlucht, aldus nog het parket. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Staf Vandoorne van pierre de garde

    Leve de Europese unie

  • etienne vijverman

    met dank aan de open grenzen en hier direct vrij op betalen van borgsom het is hier het paradijs voor de criminelen

Lees meer