THINKSTOCK

Bijna zestig procent van de kleuters gaat niet naar de tandarts

Bijna zestig procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar gaat niet naar de tandarts. Kinderen en jongeren in de lagere en middelbare school scoren iets beter. Maar eens 18 jaar, gaat het tandartsbezoek er weer op achteruit. "Die laatste groep riskeert volgend jaar meer te betalen voor tandzorg", waarschuwt Griet Rummens van de dienst Gezondheidspromotie van de Christelijke Mutualiteit (CM).

Van de kinderen tussen 3 en 5 jaar nam 58 procent vorig jaar niet plaats in de tandartsstoel. "Nochtans is het belangrijk om ook de melktandjes goed te verzorgen", zegt Rummens. "Minstens twee keer per dag de tanden poetsen is een van de voorwaarden. Maar het is net zo belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, zelfs op jonge leeftijd. Het verhoogt voor kleuters de kans om later een stevig en gezond definitief gebit te krijgen. Bovendien leert het kind ook wennen aan het tandartsbezoek en kan de tandarts tips geven aan de ouders."

Bij kinderen en jongeren in de lagere en middelbare school scoort tandzorg beter. Maar nog altijd ging 30 procent van de lagere schoolkinderen in 2014 niet naar de tandarts, bij de middelbare scholieren was dat 32 procent. Eens volwassen gaat het verder bergaf. Maar liefst 51 procent liet in 2014 niet naar zijn tanden kijken.

Een volwassene die dit jaar niet langsgaat bij de tandarts, krijgt volgend jaar sommige prestaties minder goed terugbetaald. Gewone tandzorg bij kinderen en jongeren blijft wel volledig terugbetaald.

'Tandartsbezoek verhoogt voor kleuters de kans om later een stevig en gezond definitief gebit te krijgen'

Griet Rummens

Lees meer