5 Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi.
belga Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi.

Bijzonder weinig animo bij DéFi en Ecolo om PS te dumpen: "Vraag stelt zich niet"

Bij de Franstalige partijen DéFi en de groenen van Ecolo is er voorlopig bijzonder weinig animo te merken om in te gaan op de oproep van het cdH om een alternatieve meerderheid zonder de PS te vormen in de Franstalige regeringen en in Brussel. "Dit is niet het moment om postjes te verdelen", zo klinkt het. De MR ziet onderhandelingen wel zitten.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen liet vandaag weten dat hij het vertrouwen in de Parti Socialiste opzegt en dat hij in de parlementen van het Waals gewest, de Franse gemeenschap en het Brussels gewest op zoek wil gaan naar andere meerderheden. Nu vormt het cdH nog regeringen met de PS.

Lutgen deed een expliciete oproep naar de partijen MR, DéFi en Ecolo om een alternatieve meerderheid te vormen. MR liet al snel weten daar zeker open voor te staan. Maar bij de andere partijen klinkt er vanavond bijzonder weinig animo. Zij verwijten het cdH een crisis uit te lokken voor partijpolitiek gewin.

5 CdH-voorzitter Lutgen.
Photo News CdH-voorzitter Lutgen.

Ecolo: "Gijzeling"

Ecolo was niet op de hoogte dat cdH-voorzitter Lutgen vandaag drie regeringen zou opblazen. Dat zegt covoorzitter Zakia Khattabi, die het heeft over een "gijzeling". "Het gaat vandaag niet om postjes, of om een regering, maar om deugdelijk bestuur", zegt Khattabi bij RTBF. Ze twijfelt aan de oprechtheid van de motivatie bij cdH. "Tussen gisteren, toen cdH nog achter de cumul stond, en vandaag is de partij van perspectief veranderd", aldus de covoorzitter. "Uiteindelijk zijn dit kleine politieke spelletjes."

Voor Ecolo stelt de vraag van een regeringsdeelname zich niet, geeft Khattabi aan. "Vanaf woensdag leggen wij wel voorstellen voor deugdelijk bestuur op tafel."

Groen: "Doorzichtig manoeuvre"

Hetzelfde geluid klinkt bij Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Zij ziet de demarche van het cdH om de Franstalige regeringen in ons land op te blazen als "het hoogtepunt van wat uitgegroeid is tot een systeemcrisis". Gewoon van coalitie veranderen, volstaat voor Groen niet. "Er is niet zomaar nood aan een nieuwe politieke meerderheid, wel aan nieuwe manier van aan politiek doen", zegt Almaci.

Volgens de Groen-voorzitter is het systeem dat de traditionele partijen de voorbije decennia hebben geïnstalleerd in crisis. "Het is onze prioriteit om komaf te maken met het systeem van zelfbediening, cumul en achterkamerpolitiek. Er zijn nieuwe afspraken en spelregels nodig die transparantie en eerlijke politiek waarborgen. Groen en Ecolo reiken de hand aan de partijen die werk willen maken van transparantie en eerlijke politiek", zegt Almaci.
    
Almaci spreekt nog van een "doorzichtig manoeuvre" van cdH en MR, dat "weinig vertrouwen" opwekt. "CdH en MR lijken meer met zichzelf bezig en het verdelen van ministerportefeuilles om de eigen machtspositie te versterken dan de oprechte bekommernis om de zelfbedieningscultuur aan te pakken. Het is nu niet het moment om postjes te verdelen, maar wel om schoon schip te maken in Brussel."

"Groen wil, samen met Ecolo, deze nieuwe spelregels uittekenen met alle partijen die daartoe bereid zijn. Dat is waar de bevolking nu terecht om schreeuwt. Beide partijen blijven intens samenwerken om dit te realiseren en het vertrouwen in de politiek te herstellen", besluit Almaci.

5 Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

DéFi: "Operatie om cdH te redden"

Het lijkt erop dat Benoît Lutgen een operatie heeft opgezet om het cdH te redden. Dat zegt Olivier Maingain, voorzitter van DéFi, aan Le Soir in de marge van het congres van Franstalige burgemeesters in Montréal. Maingain komt vroeger dan voorzien naar huis en is morgenochtend terug in Brussel. DéFi is in Brussel sowieso nodig voor een meerderheid zonder PS.

"Als de partij echt stappen vooruit had willen zetten rond deugdelijk bestuur, had ze dat de afgelopen jaren kunnen doen", stelt Maingain. "Ze is aan de macht in Wallonië en Brussel. Wat ontsporingen betreft, zijn PS en MR overigens aan elkaar gewaagd. Die twee partijen besturen de stad Brussel. De drie traditionele partijen hebben alle drie een grote verantwoordelijkheid."

De partij vergadert morgen over het gevolg dat zal worden gegeven aan de uitnodiging van Lutgen.

5 Olivier Maingain.
BELGA Olivier Maingain.

MR: "Verantwoord onderhandelen"

Bij de Franstalige liberalen is er meer zin om in te breken in de regionale regeringen. MR-voorzitter Olivier Chastel heeft tijdens een drie uur durende vergadering van het politiek bureau van zijn partij vanavond het mandaat gekregen om "op een verantwoorde manier te onderhandelen met cdH en de verschillende politieke formaties die verandering willen".

De MR is daarmee de eerste partij om officieel dit type van politieke onderhandelingen aan te kondigen nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen de deelstaatregeringen met de PS eerder op de dag had opgeblazen.

Chastel, wiens partij in Wallonië en Brussel plots onmisbaar is geworden door de oproep van Lutgen, neemt zo de bovenhand, maar stelt zich ook voorzichtig op tegenover de ongeziene situatie in de Franstalige federale entiteiten en in Brussel. "Het zal enkel in functie van deze contacten zijn dat de MR zal beslissen of aan de voorwaarden om onderhandelingen te starten wordt voldaan", aldus Chastel.

"We begrijpen het uitzonderlijke karakter van deze situatie. De MR wil in deze omstandigheden met ernst handelen in het belang van de toekomst van de Walen en de Brusselaars", aldus de leden van het bureau in een persbericht. "De economische ontwikkeling, de werkgelegenheid, het onderwijs, de sociale cohesie, de energietransitie en een drastische bestuurlijke hervorming zijn meer dan ooit aan de orde, en dit om beter te voldoen aan de uitdagingen en verwachtingen van de burgers."

5
BELGA

42 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Jeroen Peeters

    Niet verontwaardigd zijn mensen! Bij de laatste verkiezingen was VOETBAL belangrijker dan de stembus. Dan krijg je uiteraard misbruik in de politiek.

  • ik weet het

    Waar zitten de vakbonden nu? Belgie stinkt.

Lees meer