Photo News

Binnenkort weer bijklussen tot 6.000 euro per jaar?

Bijklussen bij een voetbalclub of een lokale vereniging? Het wetsvoorstel van Kamerlid Tania De Jonge (Open Vld) wil het opnieuw mogelijk maken om tot 6.000 euro per jaar bij te verdienen in een (sport)club - al zou er nu wel een sociale bijdrage gevraagd worden.

Een oudere bijkluswet werd eerder vernietigd door het Grondwettelijk Hof, maar met een aantal aanpassingen in deze wet is daar een mouw aan gepast. "De focus van het nieuwe voorstel ligt op het verenigingswerk. Zeker voor sportverenigingen zal dat van pas komen, omdat zij goed zijn voor bijna 70% van de bijklussers", zegt De Jonge. Zo wordt een leemte opgevuld tussen het vrijwilligerswerk en het professioneel statuut van werknemer of zelfstandige.

De nieuwe regeling behoudt de voorwaarde dat mensen minstens 4/5de moeten werken om verenigingswerk te kunnen doen. Ook het plafond van 6.000 euro per jaar wordt aangehouden, maar de inkomsten worden niet langer volledig (para)fiscaal vrijgesteld. "We vragen voortaan een beperkte sociale bijdrage van 10% op de inkomsten die ten laste zijn van de vereniging", aldus Kamerlid De Jonge. Ook geldt er een limiet van maximaal 50 uur verenigingswerk per maand.

"Dit wetsvoorstel is zeer belangrijk voor sportclubs om bijvoorbeeld hun trainers correct te kunnen vergoeden", zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Het woord 'sportclub' valt vaak, maar de nieuwe regeling geldt ook voor andere verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan stadsgidsen, vzw's en socioculturele verenigingen. Het voorstel moet wel nog gestemd worden in de Commissie Sociale Zaken.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Emi De graeve

    6000 euro bijverdienen is voor een politieker (die dan nog eens over de 1000 euro niet belastbare onkostenvergoeding krijgt) - in een handomdraai geflikt. Maar er zijn ook mensen die daar een gans jaar voor werken aan nog geen 7 euro per uur en zonder onkostenvergoeding.

  • Frank Elen

    Een kaakslag voor elke zelfstandige!!!!

Lees meer