Björn Rzoska ondervindt hoe weinig evident fietsen in Brussel is

Groen-politicus Björn Rzoska pendelt bij wijze van experiment drie maanden lang per fiets van zijn woonplaats in Lokeren naar het hoofdkwartier van zijn partij en het Vlaams parlement in Brussel. In het nieuwste filmpje deelt hij zijn ervaringen over fietsen in Brussel, en die zijn niet altijd overdeeld positief...

Rzoska heeft twee maanden na het begin van zijn experiment al meer dan 1.700 kilometer op de teller staan, goed voor 54 uur fietsen. Een enkele rit Lokeren-Brussel is ongeveer 50 kilometer. Rzoska hoopt deze week de 2.000 kilometer te kunnen overschrijden.

"Ik verlies het meeste tijd in Brussel, want dat is echt geen evidente fietsstad", getuigt Rzoska. Op de beelden die hij maakte tijdens zijn ritten is te zien hoe hij moet uitwijken voor allerhande obstakels, auto's op het fietspad, maar ook betonblokken die de weg versperren op fietsroutes die het Brussels Gewest nota bene zelf promoot of brakende passagiers.

"Ik zou Brussel een pak vlotter kunnen doen moest de fietsinfrastructuur er liggen en moest de fietser vrije baan hebben op sommige stukken", zegt Rzoska. Wel positief is hij over de busstroken waarop ook fietsers worden toegelaten.

Rzoska werkt met zijn fietsexperiment mee aan een doctoraat aan de KU Leuven, dat onderzoek doet naar de veiligheid en het wetgevend kader voor snelle e-bikes en of ze geschikt zijn voor duurzaam woon-werkverkeer.

Lees meer