(Archieffoto)
Belga (Archieffoto)

Boete voor chauffeurs De Lijn die pauzeren op busbaan bij Noordstation

Chauffeurs van De Lijn die pauzeren op de busbaan in de Vooruitgangstraat bij het Noordstation krijgen een boete. Dat meldt de VRT. De politie liet maandag al weten dat stilstaan op de busstrook verboden is.

Sinds maandag stoppen de bussen van De Lijn niet langer onder het Noordstation in Brussel. Sommige chauffeurs willen er ook hun pauze niet meer nemen. Oorzaak is het onveiligheidsgevoel dat wordt veroorzaakt door transmigranten. Passagiers van De Lijn worden voortaan afgezet aan de zijkant van het station (Noordplein-Vooruitgangstraat), voor het gebouw van BNP Paribas. De vertrekhalte verschoof naar het Rogierplein. 

Gevaarlijk

Volgens De Lijn vinden de reizigers goed hun weg naar waar ze moeten zijn, maar niet iedereen is blij met de maatregel. Voetgangers en autobestuurders uit de aansluitende straten moeten zich nu tussen de bussen manoeuvreren. Onder andere reizigersvereniging TreinTramBus klaagt die gevaarlijke situatie aan.

Het is bovendien niet legaal om op een busstrook stil te staan. Sinds gisteren schrijft de politie boetes uit aan chauffeurs van De Lijn die er hun pauze nemen. “De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden en er mag niet op geparkeerd worden”, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker.

Verschillende chauffeurs gingen al op de bon, meldt de VRT. De rustende werknemers belemmeren niet alleen de doorgang van doorrijdende bussen, ze zijn ook een gevaar voor andere weggebruikers.

Deze toestand is de hoofdstad van Europa onwaardig

TreinTramBus

TreinTramBus eist intussen om de verplaatsing van de vertrekhaltes naar het Rogierplein zo snel mogelijk ongedaan te maken. De reizigersvereniging wil dat de bevoegde overheidsinstanties “het zwartepieten stoppen en samenwerken aan een oplossing voor de reizigers, de buschauffeurs en de migranten”.

“Deze toestand is de hoofdstad van Europa onwaardig. De voorbije dagen hoorden we echter vooral wie er allemaal bevoegd was, maar veel minder wie er nu ook echt iets aan deze situatie gaat doen”, aldus 

Oplossing

Gisteren zaten De Lijn en de bevoegde diensten van het Brussels Gewest samen om over de problematiek van de halte aan het Noordstation te vergaderen. De gesprekken verliepen in een constructieve sfeer, maar meer details wilde men vandaag niet kwijt. Nog deze week moeten er resultaten zijn, was wel te horen.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Lepoudre

    De politie wordt natuurlijk met uitdrukkelijke opdracht van de burgemeester en schepen uitgestuurd om te gaan beboeten. Op de grond gaan liggen in de publieke ruimte en staan urineren tegen de muren zijn "geen prioriteiten". Walgelijke politiekers.

  • Patrick Coen

    Het Brussels Gewest komt de contactuele verplichtingen niet na, maar De Lijn moet dat wel doen?

Lees meer