Boetes geëist in takeldossier politiezone Rupel

Het openbaar ministerie heeft vandaag boetes tot 5.000 euro effectief gevorderd voor veertien politiemensen van de zone Rupel. Twee takelbedrijven zouden hen geld hebben toegestopt om administratieve takelingen te mogen uitvoeren. De drie verantwoordelijken van de takelbedrijven hoorden 10.000 euro boete tegen zich eisen. De zaak werd vandaag aangevat voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

"Traditie"
De feiten speelden zich af tussen april 1999 en december 2002, maar volgens procureur Alexandra Van Kelst ontvingen agenten van de zone Rupel al vanaf eind jaren zeventig geld voor het laten uitvoeren van takelingen. "Het gaat om een traditie die al heel lang is ingebed binnen het korps. Hoewel er met de takelingen op zich niets mis was, hadden de agenten daar geen geld voor mogen aanvaarden want dat is strafbare omkoping. Zij hebben een voorbeeldfunctie en door hun niet integer en oneerlijk handelen ondermijnen ze het vertrouwen van de burger", stelde ze.

Dispatching beslist
De advocaten van de agenten voerden aan dat hun cliënten niet konden kiezen welk takelbedrijf ter plaatse kwam, aangezien die beslissing bij de dispatching ligt. Zij stelden dat er dan ook geen sprake is van omkoping.

"Af en toe een fooi"
"Ze kregen af en toe een fooi toegestopt, zoals je de postbode op het einde van het jaar een fooi geeft. Hoewel het onverstandig was om fooien aan te nemen, is het niet strafbaar", klonk het. Voor de meeste agenten werd de vrijspraak gevorderd.

Bikkelharde concurrentie
De zaakvoerders van de takelbedrijven verklaarden tijdens het onderzoek dat ze 20 tot 25 euro fooi gaven uit "economische noodzaak" omwille van de bikkelharde concurrentie. Procureur Van Kelst weerlegde dat door te stellen dat er in de takelbusiness genoeg geld te rapen viel en vond hun houding verwerpelijk.

Blanco strafblad
Zij vorderde voor de zaakvoerders een boete van 10.000 euro effectief. Twee oudere agenten, die het systeem hadden overgedragen aan hun jongere collega's, riskeren een effectieve boete van 5.000 euro. Voor twaalf anderen mag dat bedrag deels met uitstel zijn. Het openbaar ministerie hield rekening met hun blanco strafblad, het feit dat het om beperkte bedragen ging en het tijdsverloop sinds de feiten. Het openbaar ministerie vorderde voor twee agenten de vrijspraak.

Morgen wordt de zaak voortgezet. De advocaten van de drie zaakvoerders krijgen dan het woord, alsook de verdediging van Rachid B., de agent die de zaak in september 2005 aan het rollen bracht. Hij was toen aangehouden in een ander dossier en deed een boekje open over het systeem van de takelingen binnen het korps. (belga/eb)

Lees meer