De vestiging van Bombardier in Brugge.
BELGA De vestiging van Bombardier in Brugge.

Bombardier trekt opnieuw naar Raad van State tegen tramorder De Lijn

De Canadese constructeur Bombardier, met vestiging in Brugge, trekt opnieuw naar de Raad van State tegen de toewijzing van het grootste tramorder ooit van De Lijn, aan zijn Spaanse concurrent CAF. Dat heeft Mieke Delarivière, woordvoerster van Bombardier Transportation, aan Belga bevestigd. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn reageert verbaasd.

De Raad van State schorste in november vorig jaar de eerste toewijzing van het megaorder aan CAF. Dat omvat 146 lagevloertrams, goed voor een investering van 295 miljoen euro. Volgens de Raad van State werden Bombardier en CAF niet gelijk behandeld bij de berekening van het preventieve onderhoud.

Midden juni gunde De Lijn de eerste schrijf van 24 lagevloertrams uit het megaorder opnieuw aan de Spanjaarden, al was er ook sprake van een mogelijke commerciële samenwerking tussen CAF en Bombardier. "Er zijn geen onderhandelingen en er is geen sprake van een akkoord", zegt Delarivière over die mogelijke samenwerking.

De constructeur tekent nu ook tegen de nieuwe toewijzing beroep aan. Volgens het bedrijf heeft De Lijn "niet grondig geantwoord op de bezwaren die de Raad van State eerder had geuit", aldus woordvoerster Delarivière.

Verbazing bij De Lijn
De openbaarvervoermaatschappij reageert verbaasd. "De Lijn had bij de nieuwe gunning al het mogelijke gedaan voor een gedetailleerde onderbouwing van de toewijzing na een eerder beroep van Bombardier", klinkt het. "De eerdere gunning werd na aanvullende motivering herbevestigd op basis van de lagere kosten voor de CAF-trams. Globaal genomen waren aankoop, onderhoud en energieverbruik daarvan circa 5 procent voordeliger." De voorstellen van beide fabrikanten waren kwalitatief wel gelijkwaardig, aldus nog De Lijn. Haar juristen zullen het beroep "grondig bestuderen en de juridische opties onderzoeken".

De Raad van State behandelt het dossier op 7 juli. Een arrest wordt pas later verwacht.

Bombardier Brugge kreeg midden juni van De Lijn wel de opdracht om 53 Antwerpse Hermelijntrams om te bouwen. Dat contract is ongeveer 23 miljoen euro waard.

Lees meer