Joke Schauvliege (CD&V).
Photo News Joke Schauvliege (CD&V).

Boskaart blijft gemoederen verhitten, CD&V over N-VA: "Deloyaal en grof"

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert verrast op het voorstel van Geert Bourgeois (N-VA) om de omstreden boskaart in te trekken. "Dit is geen regeringsbeslissing, maar ik ben wel tevreden dat N-VA een bocht van 180 graden maakt." CD&V noemt het feit dat Schauvliege niet op de hoogte werd gebracht "deloyaal en grof". Dat zegt iemand binnen de partij aan VRT Nieuws.

Schauvliege werd niet op de hoogte gesteld van de beslissing om de boskaart in te trekken en dat is best opmerkelijk. "Tijdens een vergadering deze ochtend is er gesproken over het dossier - ik heb het zelf op tafel gelegd -, maar er is geen beslissing genomen. Daar kan ik formeel over zijn." Dat zei Schauvliege in Het Journaal.

"Ik was de enige die kanttekeningen heeft geplaatst bij de consequenties van de geplande bosbescherming en ik ben weggezet als een bosbarbaar", zegt Milieuminister Joke Schauvliege in een reactie op de communicatie van Bourgeois rond de veelbesproken boskaart.

"Ik heb altijd gezegd dat de criteria voor de bescherming van de zonevreemde bossen, niet goed zaten en dat de keuze om alle beslist beleid na 2015 te negeren, tot drama's zou leiden. Maar voor N-VA kon het niet hard genoeg gaan. Sommigen stonden zelfs met een bijl te zwaaien. Ik ben blij dat het gezond verstand nu terugkeert. Maar de boskaart intrekken is uiteraard niet genoeg. Het decreet moet worden aangepast en dat is de taak van het parlement." (lees hieronder verder)

Bijl begraven

Ook de Vlaamse liberalen willen dat het Vlaams parlement het bosdecreet aanpast, "zodat we burgers meer inspraak, bescherming van hun eigendomsrecht en rechtszekerheid kunnen bieden", zegt parlementslid Lydia Peeters. "Het gezond verstand zegeviert. Laat ons nu ook het decreet aanpassen", aldus ook Gwendolyn Rutten.

Na de publicatie van de boskaart werden verschillende burgemeesters overstelpt door vragen van hun getroffen inwoners, die vreesden dat hun grond niet meer bebouwd zou kunnen worden. Jan Dalemans, de Open Vld-burgemeester van Hechtel-Eksel, en Lode Ceyssens, CD&V-burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, trokken deze week als eersten aan de alarmbel.
Ook N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele zei "dat de fouten eruit moeten".

"N-VA hield letterlijk de bijl in de hand om zich een groen imago aan te meten", zegt CD&V'er Ceyssens, een verwijzing naar zijn N-VA-collega Vandaele, die in het Vlaams Parlement minister Schauvliege een bijl gaf "om knopen door te hakken" en de boskaart vast te leggen. "Blij dat de bijl nu begraven wordt en de redelijkheid terugkeert. We gaan de boel grondig herbekijken in het parlement. We gaan nog altijd voor een maximale bescherming van onze bossen, maar niet op kap van de woondroom van honderden Vlamingen", aldus de CD&V'er.

Blij dat de bijl nu begraven wordt en de redelijkheid terugkeert. We gaan de boel grondig herbekijken in het parlement en gaan nog altijd voor een maximale bescherming van onze bossen, maar niet op kap van de woondroom van honderden Vlamingen

Lode Ceyssens (CD&V)

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Catt Chris

    Expert in het verschuiven van de schuld, ze moest zich schamen! Onbekwaam en een rotzooi is dat dossier! Wij ambtenaren worden jaarlijks beoordeeld of onze job kwijt! Wat heeft zij nu al verwezenlijkt?

  • Dirk De Laet

    Betaal per maand per boom aan de eigenaar ,voor het zuiveren van de vervuilde lucht , zo zullen meer mensen investeren in bos

Lees meer