De negenjarige Daniël werd in april vermoord teruggevonden in het asielcentrum van Broechem.
PLA De negenjarige Daniël werd in april vermoord teruggevonden in het asielcentrum van Broechem.

Botscan bepaalt leeftijd van verdachte van moord op Daniel op 22 jaar

Fahmi A.A., een van de verdachten van de moord op de negenjarige Daniel in het asielcentrum van Broechem, heeft een tweede botscan ondergaan om zijn leeftijd te bepalen. De jongeman zegt dat hij minderjarig is, maar uit de resultaten van de scan blijkt nu dat hij 22 jaar oud zou zijn. Zijn advocaat Bart De Schrijver is niet overtuigd: "Er zijn te veel tegenstrijdige gegevens om er nu zonder meer van uit te gaan dat hij meerderjarig is."

Toen Fahmi A.A. naar België kwam, werd op 24 augustus 2018 een eerste botscan genomen, waaruit bleek dat hij 18,63 jaar zou zijn. Na zijn aanhouding werd een tweede botscan uitgevoerd en die bepaalt zijn leeftijd nu zelfs op 22 jaar. Voor het parket van Antwerpen staat het vast dat de jongeman meerderjarig is. Zijn advocaat is daar niet zo zeker van. 

"Bij die botscans is altijd een foutmarge waarmee je rekening moet houden. Mede daardoor besloot de Dienst Voogdij na die eerste botscan - die een foutmarge van 0,75 had - dat hij een niet-begeleide minderjarige was en werd 25 mei 2001 als zijn geboortedatum weerhouden", zegt advocaat Bart De Schrijver. 

De foutmarge bij de tweede scan bedroeg 1,7. "Ik heb dus twee botscans die niet eenduidig zijn over zijn leeftijd en een administratieve overheid die zegt dat hij minderjarig is. Volgens een Europese richtlijn moeten dergelijke tegenstrijdige gegevens in het voordeel van mijn cliënt spreken. Ik ga er dus vanuit dat hij minderjarig is en dat hij onder de bevoegdheid van de jeugdrechter valt", zegt de advocaat. 

Hij had dat vrijdag ook aangevoerd voor de kamer van inbeschuldigingstelling, maar die ging daar niet op in. De aanhouding van Fahmi A.A. werd bevestigd. Naast A.A. zit ook Ali A. (20) nog altijd in voorhechtenis op verdenking van gijzeling en moord. Drie andere verdachten - mannen van 21, 24 en 34 jaar - werden eerder al door de onderzoeksrechter vrijgelaten met een zogenaamde handlichting.

31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ronny Biesen

    Moord bestraffen als een meerderjarige altijd. Maakt niet uit of je 16 of 24 bent, moord is moord.

  • Rania Desaegher

    Dit bewijst maar eens te meer dat men niet eens weet wie hier binnen komt. Die mannen liegen erop los en onze maatschappij moet dit maar pikken. Wegens die laffe moord doet men een botscan, maar hoeveel zijn er reeds via leugens aan asiel geraakt. Dit maakt onze samenleving kapot.

Lees meer