Geert Bourgeois.
BELGA Geert Bourgeois.

Bourgeois benoemt nog 36 burgemeesters, Vlaams-Brabantse leggen eed af

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft vandaag een elfde en twaalfde reeks burgemeesters benoemd. Het gaat om 36 burgemeesters wiens voordrachtakte ontvankelijk werd verklaard door de provinciegouverneur. Het totaal aantal benoemde burgemeesters komt daarmee op 291. Ondertussen legden de benoemde burgemeesters van Vlaams-Brabant vandaag al hun eed af.

De elfde reeks bevatte de volgende burgervaders: Lode Morlion (Lo-Reninge/DYNAMISCH), Bart Halewyck (Gistel/CD&V), Jean-Marie Bonte (Oostrozebeke/CD&V), Lieven Vantieghem (Avelgem/CD&V), Jan Stevens (Wielsbeke/CD&V-N-VA), Raf Drieskens (Neerpelt/CD&V), Jaak Fransen (Overpelt/CD&V), Alfons Verwimp (Tessenderlo/sp.a-SPIL), Jos Stassen (Kruibeke/SamenVoorKruibeke), Filip Gijssels (Kaprijke/SAMEN), Daniel Termont (Gent/sp.a-Groen), Anny Van de Catsyne (Maarkedal/Maarkedal Leeft), Robby De Caluwé (Moerbeke/Open Vld), Philippe De Coninck (Assenede/SamenPlus), Marleen Van den Bussche (Maldegem/CD&V), Hilde Claeys (De Pinte/Ruimte), Katleen Hutsebaut (Zingem/Samen), Tom Van Herreweghe (Buggenhout/NCD), Franki Van de Moere (Sint-Laureins/Samen), Karen De Colfmacker (Zwalm/Open Vld).

Vanmiddag was het dan de beurt aan reeks 12: Patrick Hermans (Diepenbeek, PUUR-DIEPENBEEK), Karlos Callens (Aardooie, Groep82), Ignace Dereeper (Oudenburg, CD&V), Alain Pardaen (Wetteren, CD&V), François Saeys (Lebbeke, Open Vld), Johny De Raeve (Zonhoven, Open Vld), Michel De Tré (Waasmunster, CD&V), Vincent Van Quickenborne (Kortrijk, Open Vld), Johan Tittelboom (Herzele, Open Vld), Luc Martens (Roeselaere, CD&V), Els Rammelaere (Tielt, N-VA-OpenVLD), Toon Vancoillie (Kortemark, Open Vld), Ivan Delaere (Pittem, CD&V), Marc De Pauw (Destelbergen, Open Vld), en Patrick Lansens (Koekelare, sp.a).

Nog negen Vlaamse gemeenten wachten nu op de benoeming van hun burgemeester.

Vlaams-Brabant
Daarnaast werden vandaag in het Provinciehuis in Leuven de Vlaams-Brabantse burgemeesters beëdigd die eerder al door minister Bourgeois werden benoemd.

De burgemeesters van Tielt-Winge en Zaventem werden nog niet benoemd, terwijl het administratief onderzoek over de burgemeestersvoordracht in de zes faciliteitengemeenten pas start na de bevestiging van de voordracht bij de installatie van de gemeenteraden op 2 januari.

Mannenzaak
In 7 van deze 57 gemeenten (Bertem, Ternat, Zoutleeuw, Glabbeek, Kortenaken, Landen en Oud-Heverlee) is er over enkele jaren een burgemeesterswissel gepland. In 33 gemeenten blijft de uittredende burgemeester vanaf 2013 aan in die functie.

Het burgemeesterschap blijft in Vlaams-Brabant een mannenzaak. Slechts 5 vrouwen doen de volledige bestuursperiode uit, 3 anderen nemen een deel van de legislatuur op zich. De gemiddelde leeftijd van de burgemeesters is 53.

CD&V
De CD&V levert in Vlaams-Brabant 26 burgemeesters, N-VA 9, Open Vld 7 en sp.a 4. CD&V maakt ook in 47 gemeenten deel uit van de coalitie. Open Vld is aanwezig in 27 besturen, sp.a in 26 en N-VA in 22.

In 9 gemeenten heeft de lijst van de burgemeester een meerderheid in de gemeenteraad en bestuurt ze zonder coalitiepartner. Het gaat bijna telkens (7 gevallen) om CD&V-besturen.

Lees meer