De sector hoopt op een zo goed als normale tweede jaarhelft.
Foto Leye De sector hoopt op een zo goed als normale tweede jaarhelft.

Bouwbedrijven verwachten komende maanden geen jobverlies

Hoewel bouwbedrijven verwachten dat de activiteit in de sector door de coronacrisis dit jaar met zeker 10 procent zal dalen, zal dat niet leiden tot banenverlies. Twee op de drie bedrijven zegt in een bevraging van Confederatie Bouw dat ze het huidige personeelsbestand gaan behouden. Een minderheid van 8 procent is zelfs van plan extra aan te werven. 

“De bouw blijft hoe dan ook zoeken naar nieuwe rekruten”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van Confederatie Bouw.

Vorige week publiceerde de Confederatie zijn prognose voor dit jaar: de activiteiten zouden er met 10 procent op achteruit gaan, maar daarbij wordt wel gerekend op een zo goed als normale tweede jaarhelft. Mocht er een tweede golf komen, vreest de beroepsvereniging dat de verliezen nog verder zullen oplopen. In het eerste kwartaal daalden de activiteiten met 6,6 procent, verwacht wordt dat de daling in het tweede kwartaal nog zal oplopen tot 30 procent.

“De impact op het personeelsbestand blijft, gezien de mokerslag die we tussen midden maart en begin mei te verduren kregen, beperkt”, meent De Mûelenaere. “Tot net voor de coronacrisis waren de orderboeken van de bouwondernemingen zeer goed gevuld, gemiddeld zo’n 6 maanden. Op goed een maand tijd daalde het aantal nog uit te voeren werken zeer sterk tot sterk, bij 70 procent van de ondernemingen. Daarom was die sterke heropstart op 4 mei zo belangrijk voor onze sector en haar personeel.”

Werkzoekenden

Tussen maart en april van dit jaar is het aantal werkzoekende bouwvakkers en bouwtechnici met 10 procent toegenomen. “Die extra werkzoekenden mogen geen langdurige werkzoekenden worden en net daarom is een snelle relance noodzakelijk”, reageert Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. 

Lees ook:

“Een woning is best open naar het zuiden en gesloten naar het noorden”: Waar moet je op letten als je een huis koopt? (+)

Corona besmet markt tweede verblijf (nog) niet: “Situatie niet te vergelijken met financiële crisis van 2008” (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yakup Kurt

    Amai, die foto is zeker 15 jaar oud. Toen men in die methode werkte was lang geleden. Tegenwoordig metselen ze de binnenmuren en nadien buitenmuur. Met minimum isolatie van 14cm.

Lees meer