UNKNOWN

Bouwunie verwacht opstoot van bouwaanvragen

De verlenging van de verlaagde btw zou wel eens kunnen leiden tot een forse opstoot van het aantal ingediende bouwaanvragen de komende maanden. Zo reageert Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, op het begrotingsakkoord.
 
In dat akkoord is een verlenging opgenomen van de 6 procent btw voor iedereen die voor 31 maart 2010 een bouwaanvraag heeft ingediend. Dat btw-tarief geldt voor een schijf van 50.000 euro bij nieuwbouw of aankoop van een woning.
 
Tot nu toe gold het verlaagde btw-tarief voor voorgelegde facturen en moesten er dus al werken uitgevoerd zijn op de einddatum, maar volgens de nieuwe regeling zou het tarief gelden wanneer de bouwaanvraag voor 31 maart 2010 ingediend werd, ook als er pas later gewerkt wordt.
 
In de praktijk wordt de btw-maatregel dus met meer dan drie maanden verlengd, luidt het bij Bouwunie. "Deze maatregel laat bouwers toe om nog enige tijd, ook na 31 maart, van deze maatregel te genieten. Alle bouwheren die nu al over een bouwvergunning beschikken of nog één moeten aanvragen, maar pas in 2010 kunnen beginnen bouwen, zijn daarmee gerustgesteld", stelt de kmo-federatie.
 
Bouwunie wacht nog op meer details. Zo is het nog niet duidelijk of de lagere btw voor sloop en heropbouw ook verlengd wordt. (belga/sps)

Lees meer