Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) breidt overbruggingskrediet uit naar 30.000 zelfstandigen in bijberoep.
Photo News Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) breidt overbruggingskrediet uit naar 30.000 zelfstandigen in bijberoep.

Bovenop Vlaamse premie van 1.500 euro: ‘645 euro per maand voor zelfstandigen in bijberoep’

Goed nieuws voor bijna 40.000 zelfstandigen in bijberoep: ook zij kunnen nu aanspraak maken op een ‘halve’ overbruggingsuitkering, laat minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) weten. Wie met zijn bijberoep meer dan 6.996 euro per jaar verdient, heeft recht op een uitkering van minstens 645 euro per maand. En dat is boven op de Vlaamse compensatiepremie van 1.500 euro.

Zelfstandigen in hoofdberoep die vanwege de coronacrisis hun zaak moeten sluiten of zelf sluiten hebben alvast voor maart en april recht op een maandelijks overbruggingsrecht van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro voor zelfstandigen met gezinslast). Ook zelfstandigen in bijberoep die op jaarbasis een netto belastbaar inkomen hebben van minstens 13.993,77 euro en dus minstens 717, 17 euro aan sociale bijdragen betalen, konden al beroep doen op deze steunmaatregel.

Voor de zelfstandigen in bijberoep die minder verdienen dan 13.993 euro per jaar en ook minstens zeven dagen sluiten, was er nog geen federale uitkering voorzien. De Vlaamse regering had daarom al een eenmalige, belastingvrije compensatiepremie van 1.500 euro beloofd aan zelfstandigen in bijberoep die een jaarlijks (netto belastbaar, dus na aftrek onkosten en sociale lasten) inkomen hebben tussen de 6.996,89 en 13.993,77 euro, minstens 60 procent van hun maandelijkse inkomsten verliezen en voor minder dan 80 procent tewerkgesteld zijn in hun hoofdberoep.

645 euro per maand

Maar ook federaal valt er nu een steunmaatregel uit de bus. Voor wie een jaarlijks netto belastbaar inkomen van tussen de 6.996,89 en 13.993,77 euro heeft met zijn zelfstandige activiteit in bijberoep en minstens zeven dagen sluit, voorziet minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) een ‘half’ overbruggingsrecht, van 645 euro per maand (en 807 euro voor zelfstandigen met kinderlast). Dat gedeeltelijke overbruggingsrecht geldt in eerste instantie voor de maanden maart en april, en zal dus ook retroactief toegekend worden. In tegenstelling tot de Vlaamse compensatiepremie maakt het daarbij niet uit voor hoeveel je werkt in hoofdberoep. Om het overbruggingsrecht toe te kennen, kijkt men alleen naar de inkomsten uit je bijberoep en of die voldoende hoog zijn. 

Ook gepensioneerden die nog actief zijn als zelfstandige en binnen bovenstaande inkomstencategorie vallen, kunnen zo’n ‘halve’ uitkering aanvragen. “We weten dat het gemiddeld pensioen van een zelfstandige laag blijft, gemiddeld 911 euro per maand”, aldus Ducarme. “Vandaar dat velen nog doorwerken na hun pensioen. Als ze meer dan 7.000 euro per jaar verdienen, zullen ze naast hun pensioen dus ook recht hebben op een gedeeltelijk overbruggingsrecht.”

In totaal zullen bijna 40.000 zelfstandigen in bijberoep van de maatregel kunnen genieten. Eerst ging het kabinet nog uit van 30.000 mensen, maar dat is nu bijgesteld. Zelfstandigen in bijberoep die minder verdienen dan die bijna 7.000 euro per jaar, vallen voorlopig wel uit de boot. 

179 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghislaine Bergen

    Ik krijg als zelfstandig reclamebedeler 0, 00 omdat ik gebruik maakte van de vrijstelling voor sociale lasten. Normaal geniet ik gezinspensioen. Dus bijberoepers opgepast als je vrijstelling geniet en dat gaat automatisch als werknemer.

  • Harold Anckaert

    AL diegenen die blijven werken of moeten werken, worden NIET beloond!! Aan hen hebben ze gevraagd om langer te werken, en zo te blijven de staat te steunen!! We worden TERUG niet beloond!! Dank U hiervoor! Ik hoop dat het volk eens echt reageert!!

Lees meer