RV

Bpost haalt op zaterdag geen pakjes meer op. "Het is crisis", reageert vakbond

Bpost stopt met de ophaling van pakketten in het postkantoor tijdens het weekend. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard. Bpost bevestigt dat de maatregel genomen is "om het bedrijf rendabel te houden". Vakbonden ACOD en ACV en zelfstandigenorganisatie NSZ betreuren de beslissing.

De kranten spreken van een opvallend besluit: als het bedrijf de voorbije jaren iets aan te kondigen had over pakjesbezorging, ging het altijd om een uitbreiding of verbetering van de dienst. De bedeling van pakketten is voor het bedrijf een van de enige groeimarkten.

Rendabiliteit

Er wordt nu voor het eerst bespaard in de dienstverlening wat pakjes betreft. Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck erkent in de kranten dat de maatregel genomen is "om de onderneming rendabel te houden". "Het grootste deel van het volume aan pakjes, zelfs bijna honderd procent, wordt toch op weekdagen binnengebracht", zegt ze. "Voor de grote bedrijven, die niet langs het postpunt passeren, verandert er niets."

Dat betekent dus dat pakketten die zaterdag binnengebracht worden, ten vroegste dinsdag op hun bestemming aankomen.

Ook klant is de dupe

Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD is niet gelukkig met de beslissing, "want dat betekent ook minder dienstverlening voor de klant", merkt hij op. "Een grootmoeder die een pakje naar haar kleinkind verstuurt bijvoorbeeld. Of kmo's en kleine zelfstandigen die van de zaterdagdienst gebruikmaken om pakjes gegroepeerd te versturen. Die komen nu pas ten vroegste dinsdag aan."

"Het is crisis bij bpost", gaat hij verder. "Niet alleen de aandeelhouder is ontevreden, ook het personeel beleeft moeilijke tijden". De ACOD-secretaris wijst erop dat de werkdruk stilaan onhoudbaar is geworden, terwijl het bedrijf tal van vacatures niet krijgt ingevuld. "Door de pakjes nog slechts vijf dagen per week in plaats van zes op te halen, kan men besparen op personeel."

Het is ongehoord dat een speler waarvan de Belgische staat eigenaar is, een dergelijke beslissing neemt

Zelfstandigenorganisatie NSZ

ACV Transcom betreurt de maatregel eveneens. "Dit is een besparing en heeft ook gevolgen voor de dienstverlening", zegt algemeen sectorverantwoordelijke Annick Boon.

"Ongehoord"

Zelfstandigenorganisatie NSZ pleit ervoor om de maatregel te annuleren. Het NSZ wil dat bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) ingrijpt om de directie op andere gedachten te brengen. "Het is ongehoord dat een speler waarvan de Belgische staat eigenaar is, een dergelijke beslissing neemt. In plaats van alles in het werk te stellen om de digitale achterstand die onze kmo's opgelopen hebben, in te halen, zorgen ze ervoor dat het verschil met de buurlanden nog groter wordt", klinkt het in een persbericht.

Volgens Nyns kampt bpost in Vlaanderen momenteel met zo'n 200 vacatures die niet ingevuld geraken. "Vooral in West-Vlaanderen en de rand rond Brussel is het probleem nijpend". Het personeelstekort zorgt volgens hem voor veel spanningen en dat komt in de vakantieperiode nog eens extra tot uiting. "Postbodes werken soms tien tot twaalf uur, maar krijgen hun ronde niet gedaan. Jobstudenten maken hun contract niet af wegens de hoge werkdruk. Bijna dagelijks is er ergens het dreigement om het werk neer te leggen."

65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • EDDY MARTENS

    Wel Mr Ledure ik werk al 30 jaar bij Bpost en als je van zwaar werk wil spreken stel ik voor om eens een week op uitreiking te gaan met de gewone briefwisseling oordeel dan daarover. Hopelijk hou je het een week vol.

  • Christophe De Smet

    @ patrick van der steen: ga ies een weekske voor postNL werken man ies zien of ge dan nog zo gaat roepen

Lees meer