Om een brand te gaan bestrijden met de pompwagen, zoals hier op archiefbeeld, moet de brandweer minimaal met zes mensen zijn.
Hans Verbeke Om een brand te gaan bestrijden met de pompwagen, zoals hier op archiefbeeld, moet de brandweer minimaal met zes mensen zijn.

Brandweer dreigt met staking. "Eén man te weinig: kwartier wachten om te vertrekken naar dodelijke brand"

Als er niet snel extra personeel bij de brandweer komt, dreigen de pompiers met een algemene staking. Afgelopen weekend moest een ploeg in Overijse zo'n kwartier wachten om te mogen uitrukken naar een dodelijke woningbrand, omdat ze met te weinig waren.

Pas 14 minuten na de oproep voor een woningbrand in het Vlaams-Brabantse Overijse kon de brandweerploeg vertrekken naar het bewuste huis - amper 6 kilometer verderop. Reden: er waren maar vijf brandweermannen in de kazerne, en wettelijk moeten dat er minimaal zes zijn (zie kader). Ter plaatse troffen de brandweermannen het levenloze lichaam van een 87-jarige vrouw aan. Of haar dood vermeden had kunnen worden als de brandweer meteen had kunnen uitrukken, is niet duidelijk. Het voorval zet wél kwaad bloed bij burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA). Zij roept de zone Vlaams-Brabant Oost, die uit 32 gemeenten rond Leuven bestaat, op om extra personeel aan te werven.

Het zijn echter de gemeenten die daarvoor middelen moeten vrijmaken, en dat ligt moeilijk - vooral bij kleinere gemeenten. Dus wordt er naar de federale overheid gekeken, die volgens sommigen te weinig geld in de brandweer zou pompen. "Klopt niet", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De bedragen die bij de brandweerhervorming met de zones overeengekomen waren, werden door ons betaald."

Veel brieven

Het politieke gekibbel doet de vakbonden steigeren. Daar klaagt men het personeelstekort immers al lang aan. "Een staking lijkt stilaan onafwendbaar", zegt Eric Labourdette van VSOA. "Zowel de verschillende zones als de federale regering gaan in de fout. De zones klagen dat ze te weinig geld hebben, maar ze geven het aan de verkeerde dingen uit. Bovendien wisten ze al zes jaar dat er vanaf 1 januari 2018 minstens met zes man uitgerukt zou moeten worden. Nooit werden inspanningen geleverd om dit op te vangen. De federale regering liet ons in 2015 dan weer weten dat er voortdurend aan de brandweerhervorming gewerkt zou worden, maar dat is niet het geval. De vele brieven die we stuurden naar minister Jambon bleven onbeantwoord. En nu is het allemaal te veel aan het worden. Wie niet luisteren wil, moet voelen."

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    hoezo één man te weinig..is die niet op post misschien, ligt die ene nog in zijn bed ? Blijkbaar steekt het zo nauw niet met op tijd komen in de brandweerkazerne...

  • MARC Formesyn

    De kracht van .... juist , verandering hahaha !!

Lees meer