260.000 private huurders wonen in een pand dat niet aan de minimale kwaliteits­eisen voldoet: de woning kan bijvoorbeeld niet goed verwarmd worden.
Thinkstock 260.000 private huurders wonen in een pand dat niet aan de minimale kwaliteits­eisen voldoet: de woning kan bijvoorbeeld niet goed verwarmd worden.

Breed gedragen aanklacht moet beweging brengen in woonbeleid

Als de overheid in het nieuwe regeerakkoord niets doet aan de wooncrisis, dan starten 28 organisaties en 42 academici een procedure: de Woonzaak. Dat bericht De Standaard vandaag.

In Vlaanderen komen 240.000 private huurders in aanmerking voor een sociale huurwoning. Meer dan de helft daarvan staat ook op een wachtlijst. 260.000 private huurders wonen in een pand dat niet aan de minimale kwaliteits­eisen voldoet: de elektriciteit is niet in orde, er zijn vochtproblemen of er kan niet goed verwarmd worden.

Het probleem is groot en vraagt dus om een doordachte oplossing. "Maar het woonbeleid in Vlaanderen boekt nauwelijks vooruitgang", zegt Hugo Beersmans als woordvoerder van de 28 organisaties en 42 academici. "De oorzaak ligt bij fundamentele systeemfouten in ons woonbeleid. De overheid heeft altijd al buitenpropor­tioneel in eigendomsverwerving geïnvesteerd." 

Onder de organisaties die de open brief ondertekenen, zitten onder meer de CAW-groep, Netwerk Tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, de Vlaamse Huurdersbonden, de Vrouwenraad, Welzijnszorg en de Vlaamse socialistische vakbond ABVV. Onder de academici vinden we onder anderen Eric Corijn (VUB), Pascal De Decker (KU Leuven), Dirk Geldof (Universiteit Antwerpen) en Hendrik Vos (UGent).

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Francine vanderstraeten

    Misschien wil de burger zich alléén laten wetten opleggen door een regering goed of slecht maar democratisch verkozen, academici zijn wereldvreemd en vaak gesponsord, dus als die ambities koesteren dat ze in de politiek gaan en ophouden met studenten voor hun kar te spannen.

  • diane colman

    Sociale woningen bouwen is een straatje zonder einde zolang Europa geen grenzen aanlegt zodat geen migranten meer kunnen binnen komen... ze beloven voor 2027 het nodige te doen???? Ik hoop dat bij de verkiezingen in Europa, die wij MOETEN belangrijk vinden, zich een groep vormt die zich verzet tegen het huidige immigratiebeleid EUROSEPTISCH … het mag niet zoals voordien met Mutti dat de grote landen zomaar kunnen beslissen....nein wir shaffen das nicht....

Lees meer