Brexit-minister Dominic Raab.
Photo News Brexit-minister Dominic Raab.

Britse brexit-minister Dominic Raab onverwacht in Brussel, toch geen witte rook over akkoord

De ambassadeurs van 27 EU-leden minus Groot-Brittannië hebben te horen gekregen dat er vandaag nog geen witte rook komt over een brexit-akkoord. EU-officials spreken daarmee een eerder bericht tegen als zouden de brexit-onderhandelaars een akkoord hebben bereikt over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. De website Politico meldde dat op basis van informatie van drie EU-diplomaten.

De drie bevestigden op voorwaarde van anonimiteit dat er een overeenkomst zou liggen over het vertrek van de Britten. Senior EU-onderhandelaars ontkenden dat er een akkoord is en vertelden ook dat er vanavond nog geen groen licht komt.

Donderdag komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen voor een top. Dan zal de Britse premier Theresa May proberen om een deal met Brussel over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief te maken. Die overeenkomst moet dan in maart 2019 ingaan.

De Britse brexit-minister Dominic Raab is vandaag in Brussel aangekomen voor overleg met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Dat bevestigt een regeringswoordvoerder. Het brexit-akkoord zou later deze week afgehamerd worden op de Europese top.

Andere senior EU-onderhandelaars weigerden te antwoorden op de vraag van Reuters of er een overeenkomst is bereikt. Ze vertelden dat verdere besprekingen nodig zijn om de overeenkomst te krijgen die beide kanten willen. "Omdat er nog verschillende punten uit te klaren zijn, waaronder de noodoplossing voor Noord-Ierland, is er overeengekomen dat een gesprek onder vier ogen noodzakelijk was", luidt het in Londen.

Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is er nog steeds geen akkoord over de Ierse grenskwestie. Ierland wil dat na brexit de grens met Noord-Ierland open blijft. "Ondanks grote inspanningen zijn er nog steeds enkele belangrijke kwesties open, waaronder de Ierse kwestie," aldus Barnier.

De EU wil van de Britten de verzekering hebben dat Noord-Ierland binnen de economie van de EU blijft als er bij de onderhandelingen geen handelsakkoord komt. De Britse premier Theresa May en haar Unionistische bondgenoten in Belfast willen juist een harde grens tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland. De Noord-Ierse unionisten van de DUP zeiden vandaag dat ze elk akkoord waarin Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk, zullen verwerpen.

Op de Europese top van woensdag en donderdag zouden de Europese staatshoofden en regeringsleiders het akkoord bekrachtigen, om op een extra top in november de laatste details uit te klaren.

Als een akkoord gevonden wordt, moet dat nog goedgekeurd worden door het Britse parlement. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer