De Britten hebben medewerking geweigerd aan het gerechtelijk onderzoek naar de hacking in 2013 van Belgacom, het huidige Proximus.
EPA De Britten hebben medewerking geweigerd aan het gerechtelijk onderzoek naar de hacking in 2013 van Belgacom, het huidige Proximus.

Britten saboteerden onderzoek naar hacking Belgacom: “Kan leiden tot diplomatiek incident”

De Britten hebben medewerking geweigerd aan het gerechtelijk onderzoek naar de hacking in 2013 van Belgacom, het huidige Proximus. Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag van het federaal parket dat de Nationale Veiligheidsraad deze week heeft besproken. Dat meldt De Standaard vandaag.

In lijn met wat De Tijd eind vorige week al berichtte, schrijft De Standaard dat het parket een niet mis te verstane boodschap heeft aan de regering: de hacking was het werk van de GCHQ, een inlichtingendienst van bondgenoot Groot-Brittannië.

“Diplomatiek incident”

Maar volgens De Standaard, dat het verslag kon inkijken, blijkt nu bovendien dat de Britten tot op vandaag geen aanstalten maken om mee te werken aan het Belgische gerechtelijk onderzoek. Volgens het parket is dat "uitzonderlijk tussen EU-landen en kan dit leiden tot een diplomatiek incident". De Standaard vond bij de federale regering niemand bereid tot commentaar.

Vorige week raakte al bekend dat het gerechtelijk onderzoek inmiddels zo goed als afgesloten is. Omdat de daders een dik mistgordijn rond zich optrokken, zou het parket er niet in geslaagd zijn voldoende sporen te verzamelen waarmee een rechter een verdachte zou kunnen veroordelen.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Anita Wellens

    De NSA mag ieders telefoon aftappen, maar niemand mag de US aftappen. Als de NSA via de Engelsen iets te weten gekomen zijn wat iemand in een hoge positie kan schaden, dan gaat men geen bezwaar indienen tegen de afluisterpraktijken.

  • Filip Vanlaeken

    Geen toegevingen ivm Brexit aan deze onderkruipers ! Nu bon, we bewijzen hen daar een dienst ee, maar soit.

Lees meer