Salah Abdeslam en zijn broer Brahim, die zichzelf opblies bij de aanslagen in Parijs.
rv Salah Abdeslam en zijn broer Brahim, die zichzelf opblies bij de aanslagen in Parijs.

Broers Abdeslam gebruikten valse Facebookaccounts om aanslagen Parijs voor te bereiden

Vanuit een cybercafé in Molenbeek

De broers Salah en Brahim Abdeslam en Ahmad Dahmani hebben valse Facebookaccounts gebruikt om onderling te communiceren en om toekomstige aanslagen voor te bereiden. Dat meldt het tijdschrift L'Express en Jean-Charles Brisard, directeur van het Centre d'Analyse du Terrorisme (CAT), heeft dat vandaag bevestigd op Twitter.

De broers Abdeslam en Dahmani creëerden tussen november 2014 en januari 2015 de accounts "Pouchos Pouchos", "Raphaël Schott" en "Rachid Bourriche" vanaf hetzelfde IP-adres vanuit een cybercafé in Molenbeek.

Salah Abdeslam, de enige overlever van het commando van de aanslagen van Parijs op 13 november 2015, kreeg op 24 november 2014 de virtuele identiteit Pouchos Pouchos. Hij gebruikte die identiteit om tevergeefs contact op te nemen met Abdelhamid en Younes Abaaoud, die in die tijd in Syrië verbleven. Hij nam ook contact op met Raphaël Schott, het valse profiel van zijn broer Brahim. Hun communicatie was erg kort en eindigde op 18 januari 2015, enkele dagen voor Brahim naar de Syrische stad Raqqa reisde om zich te trainen in het gebruik van explosieven.

Het derde fictieve account, Rachid Bourriche, werd gebruikt door de nu 28-jarige Ahmed Dahmani. Die zit momenteel een celstraf van 10 jaar uit in Turkije voor jihadisme. Dahmani is een geradicaliseerde kleine crimineel afkomstig uit Molenbeek, waar hij omging met Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. Op 14 november 2015, de dag na de aanslagen in Parijs en twee dagen voor een gewone rechtbank hem onder elektronisch toezicht zou plaatsen, vloog hij vanuit Amsterdam naar Turkije.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Dat broertje (die aan de gemeente werkte onder Mourreau !) was toch zo'n goede man.

  • chris delanghe

    vanuit cybercafe het rattenhol.

Lees meer