RV

Brusselse bende ‘koopt’ 16-jarig meisje en dwingt haar wekenlang tot seks met mannen: parket geeft commentaar

De Brusselse politie heeft een 16-jarig meisje gered uit handen van een meedogenloze bende die opereerde vanuit onze hoofdstad. Het meisje was eind vorig jaar van huis weggelopen en door haar vriend ‘verkocht’ aan de bendeleden. Die sloten haar op, maakten een profiel aan op een prostitutiewebsite en dwongen haar seks te hebben met een hele reeks mannen. Voor 150 euro per uur. Volgens het parket zijn zeven verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Het was in de nacht van 4 op 5 januari dat agenten van de zone Brussel-Zuid het minderjarige meisje konden bevrijden. Ze verbleef toen in een huis in Ukkel, waar een kelder was waar ze haar ‘klanten’ moest ontvangen. Dat schrijven de kranten van Sud Presse en Het Nieuwsblad.

Spoor

Het gerecht was het slachtoffer op het spoor gekomen nadat een kennis haar opgemerkt had op de prostitutiewebsite en alarm sloeg. Na de inval bracht de politie de bende in kaart en die bleek op een niets ontziende manier te werk te zijn gegaan.


Het slachtoffer was van Franse nationaliteit en bleek in november thuis weggelopen na problemen op school. Haar bloedeigen vriendje zou haar vervolgens ‘verkocht’ hebben aan de Brusselaars, voor 2.000 euro. De bende zou haar vervolgens op een prostitutiewebsite aangeboden hebben voor 150 euro per uur. In de loop van twee weken zou ze meer dan 160 telefoontjes gekregen hebben van ‘klanten’.

Het vermiste meisje zou niet alleen misbruikt zijn in het huis in Ukkel, maar ook in een hotel in Elsene. De politie vond nog twee andere slachtoffers, in Sint-Gillis. Daar blijken ook de meeste van de zeven verdachten – jonge twintigers – vandaan te komen. Ze zijn allemaal aangehouden, zo meldt het parket vandaag.

Politiewagen

De zeven worden verdacht van mensenhandel en prostitutie met minderjarigen. Enkele van hen zouden deel uitmaken van een bende die gekend is voor honderden feiten. Het gaat onder meer om het in brand steken van een politiewagen en een verkrachting.

“We kunnen bevestigen dat er sinds begin 2020 een gerechtelijk onderzoek loopt naar aanleiding van de verdwijning van een minderjarige in Frankrijk, die zich onder dwang moest prostitueren in België”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “Het onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van zeven verdachten, onder wie de organisator van de prostitutie van het minderjarige meisje. Alle verdachten werden onder aanhoudingsbevel geplaatst voor uitbuiting van de prostitutie van een minderjarige, met als omstandigheid dat het hier ging om de hoofdactiviteit van een vereniging, en voor mensenhandel.”

Raadkamer

De eerste verdachte werd op 4 januari aangehouden, de tweede en derde op 5 januari. Die drie verschenen al op 8 en 10 januari voor de raadkamer, die hun voorlopige hechtenis met een maand verlengde. Op 11 januari werden de vierde, vijfde en zesde verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst. Zij verschijnen woensdag voor de raadkamer. De zevende verdachte, die op 13 januari werd aangehouden, verschijnt vrijdag.

Volgens het parket zouden verscheidene meisjes van Franse origine bij de slachtoffers zijn, maar om hoeveel slachtoffers het exact gaat, is niet duidelijk. Ze moeten nog geïdentificeerd worden.

Lees meer