Photo News

Brusselse commissaris onder vuur: "Agenten met joodse voorouders moesten naar naziliederen luisteren en vrouwen kregen seksistische opmerkingen"

De Belgische Liga tegen antisemitisme heeft een klacht ingediend tegen commissaris Geert Verhoeyen vanwege antisemitische uitspraken. Hij is de chef van de hondenbrigade bij de politiezone Brussel-Zuid.

"Twee agenten werden in 2015 en 2016 in het kantoor van de commissaris geroepen. Daar zette hij nazimuziek op die gebruikt werd in de concentratiekampen terwijl joden naar de gaskamer werden geleid", zegt Joël Rubinfeld, president van de Belgische Liga tegen antisemitisme. "De twee agenten hebben joodse voorouders. Een van de grootouders van een van de agenten is zelfs gestorven in een concentratiekamp. Paradoxaal genoeg heeft hij tijdens gesprekken met de agenten ook de Holocaust ontkend."

"Laatste redmiddel"
"Het klopt dat de feiten al van enkele jaren geleden dateren en dat we nu pas een klacht hebben ingediend. Dat komt omdat de agenten het zelf eerst intern wilden regelen, maar dat leidde tot niets. Ze beschouwden de Belgische Liga Tegen Antisemitisme als laatste redmiddel. Wij hebben dan enkele maanden nodig gehad om de geloofwaardigheid van het verhaal te controleren, net omdat het zo absurd klinkt. Maar na onze gesprekken met de getuigen konden we niet anders dan klacht indienen", zegt Rubinfeld nog.

"Seksistische opmerkingen"
Vijf mensen van de dienst -ofwel een derde van het personeel- hebben tegen de man getuigd. "Het is iemand die Belgen van Maghrebijnse origine slecht behandelt. Sommigen kregen het verwijt 'homo' te zijn en de man maakte ook erg seksistische opmerkingen naar de vrouwen in zijn team toe", besluit Rubinfeld.

Er loopt een intern en gerechtelijk onderzoek naar de feiten. In de tussentijd werd Verhoeyen verplaatst naar een andere politiedienst. 

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Daniel Meuleman

    Twee, drie jaar geleden en pas nu komt dat boven water. Waarom niet onmiddellijk klacht indienen, dat lijkt veel op opgezet spel, als men de politie maar kan aanvallen.

  • Christine Laevers

    Dit zegt meer over de ondergeschikte positie van sommige mensen op werkvloeren : dat ze alles slikken van een persoon die de hogere infrastructuur al op een nevenpad heeft gezet. De juiste persoon zit inderdaad niet altijd op de juiste plaats. Honden kon net nog wel, maar mensen ??? Bij mij zou het niet waar geweest zijn. En ik ben niet eens Joodse, of Maghrebiaanse.

Lees meer