8 Het parket eist twee jaar cel voor de Brusselse rapper Benlabel omdat hij op Facebook zou hebben opgeroepen tot de rellen. In totaal staan vandaag zes mensen terecht voor hun aandeel bij het geweld in het centrum van Brussel op 11 november.
Baert Het parket eist twee jaar cel voor de Brusselse rapper Benlabel omdat hij op Facebook zou hebben opgeroepen tot de rellen. In totaal staan vandaag zes mensen terecht voor hun aandeel bij het geweld in het centrum van Brussel op 11 november.

Brusselse relschoppers voor de rechter: "Ik had drugs genomen en herinner mij niets meer"

Zes verdachten van de rellen op 11 november in hartje Brussel zijn vandaag voor de rechter verschenen. Een jongeman uit Schaarbeek riskeert drie jaar cel voor brandstichting van een bestelwagen in de voetgangerszone. "Ik had drugs genomen en herinner mij niets meer", klonk het. Tegen rapper Benlabel is twee jaar cel geëist omdat hij op Facebook tot de rellen zou hebben opgeroepen. 

Op 11 november 2017 kwam het, na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust, tot rellen aan de Brusselse Beurs en op de Lemonnierlaan. Daarbij werden onder meer wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. Volgens het Brusselse parket was de 19-jarige Mohamed E.B. één van de mensen die een nachtwinkel plunderde en vernielde.

8 Volgens het parket is Mohamed E.B. duidelijk te herkennen op camerabeelden terwijl hij een winkel plundert.
Baert Volgens het parket is Mohamed E.B. duidelijk te herkennen op camerabeelden terwijl hij een winkel plundert.

Het parket eiste twee jaar cel tegen de jongeman, die al eerder door de jeugdrechtbank veroordeeld werd voor diefstallen met geweld. Zelf ontkende hij de feiten. "Ik was daar wel in de buurt, maar dat ben ik niet op die beelden. Ja, ik heb dezelfde Nikes als de man op de foto's. Zoveel jongeren hebben die", klonk het. Zijn advocaat, meester Vincent Lurquin, vroeg de vrijspraak. "De beelden zijn onvoldoende om hem te veroordelen, men had ook de winkeluitbater en de andere getuigen moeten ondervragen om zekerheid te hebben", klonk het. "Dat is allemaal niet gebeurd, dus is er twijfel." Het vonnis valt op 2 februari. 

Ja, ik heb dezelfde Nikes als de man op de foto's. Zoveel jongeren hebben die

Mohamed E.B. (19)

Videobeelden

Na de rellen werden in totaal 31 verdachten opgepakt. De politie had aan de bevolking gevraagd om beelden van het geweld door te sturen zodat ze zoveel mogelijk heethoofden zou kunnen identificeren.

Tweede verdachte

8 De tweede verdachte, een jongeman uit Schaarbeek, heeft een blanco strafblad, maar riskeert drie jaar cel. "Opzettelijke brandstichting is een zeer ernstig feit", verduidelijkte de procureur.
Baert De tweede verdachte, een jongeman uit Schaarbeek, heeft een blanco strafblad, maar riskeert drie jaar cel. "Opzettelijke brandstichting is een zeer ernstig feit", verduidelijkte de procureur.

De tweede verdachte die vandaag voor de rechter moest komen, was een jongeman uit Schaarbeek met de Marokkaanse nationaliteit. Hij riskeert drie jaar cel voor brandstichting van een bestelwagen in de voetgangerszone. "Hij heeft een blanco strafblad, maar opzettelijke brandstichting is een zeer ernstig feit. Vandaar vraag ik een zware straf", aldus de procureur. 

Kan het niet zijn dat er in heel die menigte nog iemand liep met dezelfde jas?

Advocaat van beklaagde N.B.

De beklaagde N.B. verklaarde dat hij niet meer weet wat hij die avond deed. "Ik had drugs genomen en herinner mij niets meer." Zijn advocaat vond het dossier tegen zijn cliënt dun. "De dader van de brandstichting verbergt zijn gezicht. Kan het niet zijn dat er in heel die menigte nog iemand liep met dezelfde jas?" De verdediging vroeg de vrijspraak.

8 De procureur vindt dat er duidelijk een verband is tussen het Facebookbericht van Benlabel en de rellen.
Baert De procureur vindt dat er duidelijk een verband is tussen het Facebookbericht van Benlabel en de rellen.

Brusselse rapper

Ook de Brusselse rapper Benlabel, wiens echte naam Jilani D. is, moest zich vandaag voor het gerecht verantwoorden. Het parket vroeg twee jaar cel tegen de man omdat hij op zijn Facebookpagina zou hebben opgeroepen tot de rellen. "We gaan alles afbreken aan Lemmonier", schreef hij de dag voor het geweld op het internet. Bij de post stond een foto waarop Benlabel te zien was met twee automatische wapens. Hij was een dag later zelf ook aanwezig aan de Beurs en filmde de samenscholing.

"Het gaat duidelijk om schriftelijke bedreigingen aan het adres van de handelaars, bewoners, politie en iedereen die zich op de Lemonnierlaan zou bevinden", zei de procureur. "Aankondigen dat er brand zal gesticht worden, kan niet anders dan als een dreigement geïnterpreteerd worden. Die dreigende taal werd geuit op Facebook en was dus publiek toegankelijk voor iedereen. Bovendien is dit misbruik van een telecommunicatiemiddel."

Verkeerd geïnterpreteerd

Zelf verklaarde Benlabel dat hij helemaal niet de bedoeling had op te roepen tot rellen. "Dat was gewoon een uitdrukking, een oproep om te feesten als Marokko zich zou kwalificeren. Die foto met wapens was een vakantiekiekje uit Thailand dat daar los van stond." 

Volgens zijn advocaat werden de woorden van Benlabel achteraf verkeerd geïnterpreteerd, in het licht van de rellen. "Dit was een overdrijving", klonk het. "Hij heeft in zijn rol als rapper straattaal gebruikt, zonder kwaad in de zin te hebben. Dit was ook geen dreigement aangezien het bericht op zijn privé-pagina geplaatst werd."

8 M.O. kwam zonder advocaat naar de zitting. Hij ontkende dat hij met projectielen naar de politie heeft gegooid.
Baert M.O. kwam zonder advocaat naar de zitting. Hij ontkende dat hij met projectielen naar de politie heeft gegooid.

Vierde verdachte

M.O. uit Anderlecht kwam zonder advocaat naar de zitting. Hij zou met een vuilnisbak en een metalen staaf naar de politie hebben gegooid. Bovendien zegt het parket dat hij herkend is op beelden terwijl hij een veiligheidscamera en een verkeerslicht sloopt. De verdachte zou ook de vitrine van de vernielde meubelwinkel van Frieda De Kerf hebben ingeslagen. 

Behalve voor de rellen, moest O. zich ook verantwoorden voor een inbraak in een voertuig die hij gepleegd zou hebben met twee minderjarigen. "Hij is op 21 november gearresteerd voor de rellen. Een dag later pakte de politie hem op voor diefstal", zegt het parket. "Daarom vorder ik 36 maanden celstraf."

M.O. is op 21 november gearresteerd voor de rellen. Een dag later pakte de politie hem op voor diefstal

Parket

M.O. zegt dat hij bij de rellen aanwezig was, maar dat de politie hem onder druk zette om te bekennen. Hij ontkent dat hij met projectielen heeft gegooid naar de politie.

Andere verdachten

Tegen een andere jongere, die met stenen had gegooid en een verkeerslicht had vernield, werd 28 maanden cel gevorderd. Een derde verdachte, die enkel met stenen had gegooid, hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd. De rechtbank spreekt hun vonnissen uit op 2 februari. 

8 Een van de verdachten probeerde met informatie op zijn gsm zijn onschuld te bewijzen tegenover het openbaar ministerie en de rechter.
Baert Een van de verdachten probeerde met informatie op zijn gsm zijn onschuld te bewijzen tegenover het openbaar ministerie en de rechter.
8 Verdachte van de rellen tijdens de zitting in Brussel.
Baert Verdachte van de rellen tijdens de zitting in Brussel.
8
RV

266 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • william Masson

    Een misdaad plegen onder invloed van drugs kan dus ? Lopen weer een paar gekken rond die vinden dat we dat moeten tolereren . Laat dan die daders van verkeersslachtoffers ook maar allemaal vrij he.

  • Eida Lam

    Mogen wij dat ook eens doen dan? Gewoon onszelf drogeren en achteraf zeggen dat we daar niets aan konden doen want ... we hadden drugs genomen.

Lees meer