Burgemeester Destelbergen vrijgesproken voor verkeersongeval

De Gentse politierechtbank heeft de burgemeester van Destelbergen vrijgesproken in de zaak rond een verkeersongeval in augustus 2006 tijdens een wielercriterium in Heusden. Een vrouw bracht toen drie renners ten val, toen ze plots de straat overstak. De advocate van de vrouw liet de burgemeester dagvaarden, maar de rechtbank achtte de vrouw zelf verantwoordelijk.

Gebrek aan voorzichtigheid
Volgens de advocate had er een nadarafsluiting moeten staan en was er geen seingever te bespeuren. De organisatoren van de koers troffen volgens haar geen schuld, maar wel de burgemeester, die als verantwoordelijke van de gemeente een gebrek aan voorzichtigheid getoond zou hebben.

De advocaat van burgemeester Marc De Pauw ontkende dat zijn cliënt om op het even welke manier aansprakelijk zou zijn. Het openbaar ministerie ging evenmin akkoord met de dagvaarding van de burgemeester. De primaire schikkingen van de gemeente voor wielerwedstrijden werden volgens de aanklager nageleefd.

Dwaas idee
Politierechter Dirk Verstuyft stelde zich tijdens de behandeling van de zaak ook al vragen. "U beweert dus dat de burgemeester had moeten verhinderen dat uw cliënte, die het dwaze idee had om zonder kijken over te steken, de baan kon oplopen?", vroeg de rechter aan de advocate van de vrouw.

De politierechtbank sprak de burgemeester vrij. De vrouw kreeg een boete van 50 euro. Ze moet eveneens een schadevergoeding betalen aan de wielrenners die ze ten val bracht. (belga/adv)

Lees meer