Joeri De Maertelaere , N-VA-burgemeester van Evergem.
VTM Nieuws Joeri De Maertelaere , N-VA-burgemeester van Evergem.

Burgemeester Evergem eist meer info over legionella-uitbraak: “Wij willen onze inwoners kunnen geruststellen”

Bewoners krijgen nieuwsbrief via BE-Alert

Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) van Evergem eist dringend meer informatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid over de dodelijke legionella-uitbraak. “Het is teleurstellend dat we onze inwoners nu niet correct kunnen informeren of geruststellen”, zegt hij. Zeven van de zestien patiënten wonen in zijn gemeente. Ondertussen hebben de inwoners van de Gentse kanaalzone een nieuwsbrief over de uitbraak gekregen via het BE-Alert-systeem.

De Maertelaere klaagde vanochtend aan dat hij heel weinig informatie krijgt over de uitbraak of de patiënten. “De inwoners zitten met heel veel vragen. De grootste frustratie is dat we de bron niet kunnen lokaliseren en dat dat voor ongerustheid zorgt.” 

Hij vroeg dan ook uitdrukkelijk aan het Agentschap Zorg en Gezondheid om hem meer op de hoogte te houden. Zo kan het lokaal bestuur de inwoners beter informeren, maar ook de getroffenen een hart onder de riem te steken. “Nu lijkt het alsof wij geen medeleven hebben. Dat is uiteraard niet het geval”, aldus De Maertelaere. “Veel mensen zijn ongerust terwijl het misschien niet nodig is. Het is heel erg dat er een dodelijk slachtoffer is, maar we mogen niet panikeren. Zodra er symptomen zijn, moet je wel de huisarts raadplegen.”

Het is heel erg dat er een dodelijk slachtoffer is, maar we mogen niet panikeren

Joeri De Maertelaere (N-VA), burgemeester van Evergem

Nieuwsbrief

De legionella-uitbraak treft vooral de regio rond Evergem. In totaal zijn vijftien mensen opgenomen in het ziekenhuis. Een zestiende patiënt overleed gisteren in het Universitair Ziekenhuis Gent. Het ging om een inwoner van Evergem, een man van 50 die aan diabetes leedZeven van de zestien patiënten wonen in Evergem. Twee zieken wonen aan de grens in het naburige Oostakker.

Dat blijft erop wijzen dat de bron van de besmetting in de buurt van Evergem (zuidelijke kanaalzone) moet gezocht worden, meldde BE-Alert, het alarmsysteem van de overheid, vanochtend in een nieuwsbrief. Een aantal patiënten woont wat verderaf, maar van sommigen van hen is geweten dat zij zich soms naar Evergem verplaatsen, bijvoorbeeld voor het werk. “Een precieze wijk, zone of straten afbakenen waar de besmetting is gebeurd, kunnen we niet doen”, klinkt het.

Intussen hebben ook de bewoners van de Gentse kanaalzone een nieuwsbrief over de legionella-uitbraak gekregen via BE-alert“In samenspraak met de lokale besturen hebben we die informatie opgesteld om duidelijk te maken wat we wel en niet weten, en om advies te geven”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “In de nieuwsbrief leggen we eerlijk op tafel wat we wel en niet weten. We geven ook advies. Het belangrijkste is om rustig te blijven, want de besmettingskans is sowieso klein. Als er nog ontwikkelingen zijn, gaan we via dat kanaal ook de inwoners blijven informeren.” 

Bron van besmetting?

Gezien de grote verschillen in leeftijd en profiel van de patiënten, is het wel zo goed als zeker dat de besmettingen niet in een woning of zelfs in een ander gebouw hebben plaatsgevonden. Daarvoor hebben de patiënten te weinig raakvlakken. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld niet dezelfde sportclub of hetzelfde winkelcentrum, aldus nog BE-alert.

Burgemeester De Maertelaere: “Er zijn 17 koelinstallaties die in zicht komen en waar er onderzoek gebeurt door het agentschap Zorg en Gezondheid. De resultaten worden pas maandag verwacht, maar het kan zijn dat we volgende week ook nog niet kunnen laten weten wat de bron is”. Bij de meeste legionella-uitbraken wordt de bron nooit gevonden, stelt Zorg en Gezondheid.

Zodra er symptomen zijn, moet je de huisarts raadplegen

Joeri De Maertelaere (N-VA), burgemeester van Evergem

Huisartsen

De huisartsen in de regio zijn ondertussen extra aandachtig voor de symptomen van legionella. “Alle huisartsen zijn op de hoogte gebracht”, aldus nog de burgemeester. “Bij iedere consultatie zal dat inderdaad gespreksonderwerp nummer één zijn momenteel. Dat inwoners wat sneller een huisarts raadplegen, is preventief gezien geen probleem. Ze zitten met heel veel vragen”, besluit de burgemeester. 

Vanaf 14 uur zal het informatienummer van Gentinfo extra bemand zijn. Mensen met vragen over de legionella-uitbraak kunnen terecht op het nummer 09 210 10 10. 

Bekijk ook: wat is legionella en hoe geraak je besmet?

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer