BELGA

Burgerlijke partijen hekelen houding Van Mullem: "Hij zit niet om leugentje verlegen"

Op het assisenproces tegen Leopold Van Mullem (67) hebben de burgerlijke partijen hun pleidooien gehouden. Voor meester An Govers blijkt de voorbedachtheid van de dodelijke messteken aan Marie-Antoinette Blaton (65) duidelijk uit de houding van de beschuldigde voor, tijdens en na de feiten.

Van Mullem leende een maand voor de feiten 2.500 euro bij het slachtoffer. "Niemand van de familie verstaat dat. Hij moet serieuze cinema gespeeld hebben om die lening vast te krijgen." Op dezelfde manier dreigde hij met zelfmoord om bij een vriendin een lening te krijgen. "Ik stel vast dat die man niet om een leugentje meer of minder verlegen zit."

Mes
De beschuldigde beweert dat hij het moordwapen altijd op zak had. "Niemand had dat mes ooit gezien, tot hier twee mensen op de zitting plots iets anders kwamen beweren." Voor meester Govers blijkt de voorbedachtheid ook duidelijk genoeg tijdens de scène op het appartement. "Hij heeft toegegeven dat hij geen poging deed om uitstel te vragen. Meer zelfs, hij deed haar geloven dat hij het geld bij had." Tijdens het gesprek stapte Van Mullem op het slachtoffer af, die daardoor klem zat in de hoek van de kamer. "Hij kan daar geen zinnige uitleg voor geven, omdat hij maar al te goed weet dat hij recht stond om de feiten te plegen. Hij had bovendien op elk moment kunnen stoppen. Maar hij steekt en hij blijft steken."

Koelbloedig
Na de feiten waste Van Mullem rustig het mes af. Daarna graaide hij alles mee wat eventueel in zijn richting zou kunnen wijzen. "Dat wijst niet op veel paniek. Je moet juist enorm koelbloedig zijn om dat juist naast het slachtoffer te staan doen." Diezelfde namiddag trok de klusjesman nog naar het casino. "Ga je twee uur op slots zitten spelen als je zo'n feiten gepleegd hebt door je gokverslaving? En dan naar het voetbal, met zijn sjaal van 'you'll never walk alone'. Maar het slachtoffer lag daar wel moederziel alleen." In de twee weken tot aan zijn arrestatie merkte zijn omgeving niets abnormaals. "Van iemand die oprecht spijt betoont, verwacht je dan dat hij breekt en bekent. Maar nee, hij maakt eerst nog anderen verdacht."

Meester Ludo Machtelings nam net als zijn medepleiters de houding van de beschuldigde op de korrel. Zijn cliënten hadden tevergeefs gehoopt om na het proces eindelijk de ware toedracht te kennen. "Zij hebben Antoinette ten grave gedragen op een moment dat ze alleen maar wisten wat in de pers verschenen was." De burgerlijke partijen vroegen Van Mullem om morgen alsnog antwoord te geven op de vragen van de familie Blaton.

Voorbedachtheid
De andere raadsman van de jongste zus van het slachtoffer ziet tien elementen die op voorbedachtheid wijzen. Zo werd bij een huiszoeking in de woning van Van Mullem 600 euro aangetroffen. "Als hij op 28 juli 2012 met de beste bedoelingen naar het slachtoffer gaat, waarom neemt hij dan geen klein bedrag mee? Dan had hij misschien wel uitstel kunnen vragen", aldus meester Tom Van Bockstaele. Met de moord wilde Van Mullem volgens de burgerlijke partijen vermijden dat zijn omgeving lucht kreeg van zijn precaire situatie. "Dat is het motief. Het is een dossier van 'Keeping up Appearances'. Daarom heeft hij zijn plan beraamd. Het cynische is dat het slachtoffer de zaak zelf heeft opgelost, doordat ze over die lening verteld had tegen Pierre de antiquair."

Morgenochtend zal procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche zijn requisitoir houden.

Lees meer