Buschauffeurs De Lijn getuigen over overlast aan Brussels Noordstation

De Lijn heeft woord gehouden en zal vanaf maandag geen bussen meer laten stoppen onder het station van Brussel-Noord. Een paar dagen geleden had de vervoersmaatschappij geëist dat er een oplossing zou komen voor de overlast die mensen zonder papieren rond het station veroorzaken. Vanaf maandag zullen de haltes dan ook verplaatst worden. Een beslissing die de buschauffeurs maar al te goed begrijpen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De laatste maanden verliepen niet zoals het zou moeten. Er was veel last van de migranten, er was een sterke geurhinder en er was toch wel een onveiligheidsgevoel”, zegt chauffeur Patrick De Mesmaeker. “Ik denk dat niet uit onze bus komen, het beste is.”

“Vooral perron zes, waar het eten wordt bedeeld, is een probleem”, zegt Sarina Elsen die ook chauffeur is bij De Lijn. “Maar ze doen hier ook hun behoefte tegen de muur en tegen de bus durven ze dat ook al eens. Als je er iets van zegt, heb je natuurlijk soms mensen die agressief worden.” (Lees hieronder verder.)

Baert Marc

Geen akkoord 

“De Lijn kan niet zomaar beslissen om wijzigingen aan haar lijnen aan te brengen zonder voorafgaandelijk akkoord van het Brussels gewest. Wij zullen De Lijn dan ook convoceren”. Dat antwoordde minister-president Rudi Vervoort (PS) deze namiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement over de beslissing van de Vlaamse openbare vervoermaatschappij om vanaf maandag niet meer aan het Noordstation te stoppen.

Vervoort werd ondervraagd door Dominiek Lootens (Vlaams Belang), Paul Delva (CD&V), Cieltje Van Achter (N-VA) en Brigitte Grouwels (CD&V). Voor Lootens dreigt de overlast van illegalen in en rond het station uit de hand te lopen en is dat de verantwoordelijkheid van minister Jambon en staatssecretaris Francken. Delva vroeg zich af of de beslissing van De Lijn in overeenstemming met de beheersovereenkomst van het Brussels Gewest is. Van Achter klaagde aan dat het Gewest draalt met de toekenning van een bouwvergunning voor een nieuw busstation van De Lijn onder het Noordstation.

De minister-president was scherp voor Weyts: “De eenzijdige beslissing van De Lijn is in strijd met het samenwerkingsakkoord van 1991. Ik dacht dat verantwoordelijkheidszin, overleg en het belang van de klanten voorop dienden te staan. Dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn voor de Vlaamse minister van Mobiliteit, die de openbare vervoersmaatschappij De Lijn in zijn waanzin meesleurt.”

Brussels Gewest

Over de situatie in en rond het station herhaalde de minister-president zijn oproep om met alle bevoegde instanties samen te zitten. “Het Brussels Gewest is bereid begeleidende maatregelen te nemen, maar zij heeft geen bevoegdheid op vlak van migratie of openbare orde.” Vervoort vindt het ook tegenstrijdig om oproepen te horen om de situatie van de transmigranten aan te pakken, maar tegelijk verwijten te krijgen als het gewest opvangruimte voor hen creëert.

De Brusselse regering waarschuwde ook voor de intenties om het aantal asielaanvragen dat dagelijks geregistreerd wordt te plafonneren: “Het spreekt vanzelf dat als geen vóór-onthaal georganiseerd wordt, deze kwetsbare mensen in de omgeving van het Noordstation zullen blijven rondhangen in de hoop de dag erna hun aanvraag te kunnen indienen.”

Minister-president Vervoort wees er ook op dat als De Lijn de commerciële halte onder de ondergrondse halte van het Noordstation stopzet, het gewest ook geen technisch depot onder het station zal vergunnen. De ruimte kan gebruikt worden voor een terminus voor internationale bussen of voor een nieuwe terminus voor de MIVB.

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lieve Geyter

    Veel daklozen bedoel je transmigranten willen hun oversteek doen laat hun dan oversteken naar Engeland waarom houden wij ze hier?? Bij mijn weten hoeven wij de grens naar Engeland niet meer zo streng te bewaken zeker nu dat ze een Brexit willen doen dat zij het maar bekostigen.

  • Filip Traen

    De Lijn heeft overschot van gelijk: het is nu aan de regeringen, zij moeten dat nest maar opkuisen (desnoods laten ze ze bij hun thuis overwinteren, nog een extra belasting-aftrekpostje) en het Noordstation, het Maximiliaanpark etc... proper en veilig teruggeven aan diegene die er écht recht op heeft; de belastingbetaler.

Lees meer