ANP

Cafébaas houdt rokende verdachte aan de praat: boete voor overtreding rookverbod

Een 55-jarige Gentse cafébaas die een rokende verdachte van een diefstal naar eigen zeggen aan de praat wilde houden tot de politie arriveerde, is veroordeeld voor de overtreding van het rookverbod. De Gentse correctionele rechtbank legde hem een boete van 1.800 euro op, waarvan de helft met uitstel.

De feiten gebeurden op 21 januari rond 08.00 uur in café Zenon aan het Veerleplein in het centrum van Gent. In het café waren twee mannen aanwezig die verdacht werden van een diefstal in de buurt. De cafébaas werd ervan op de hoogte gebracht en volgens zijn verklaring probeerde hij de mannen aan de praat te houden aan de toog. Toen de politie ter plaatse kwam, stelde die vast dat een van de verdachten aan het roken was.

De cafébaas reageerde volgens de verbalisanten onbeschoft toen er een proces-verbaal opgesteld werd voor overtreding van het rookverbod. "Ik zei dat ze mij niet moesten pakken. Ik heb inderdaad mijn pijp bovengehaald maar ik heb de agenten niet uitgemaakt voor 'kloteflikken', zoals ze beweren", stelde de man voor de rechtbank.

Het openbaar ministerie had een geldboete van 900 euro gevorderd. Volgens de advocaat van de man was er geen overtreding van het rookverbod omdat de uitbater het café zou gesloten hebben, maar de rechtbank volgde die stelling niet. De twee verdachten van de diefstal werden uiteindelijk niet vervolgd.

Lees meer