Calvo aan Dewael: "Dit is geen opendebatcultuur, dit is open oorlog"

Volgens het Planbureau brengt het beleid van de federale regering geen 59.000 banen op, zoals de Nationale Bank eerder voorspelde, maar 16.300. Wie heeft er nu gelijk? En waarom blijft de regering kibbelen? "Dit gaat niet meer over de toekomst van het land", zo zei oppositielid Kristof Calvo (Groen) vanavond in Terzake.

Gisteren kwam het Planbureau met nieuwe cijfers over het werkgelegenheidsbeleid van de federale regering. Rekening gehouden met de besparingen komt de studie uit op 16.300 banen tegen 2020. Heel wat minder dan het eerder door de Nationale Bank voorspelde aantal van 59.000 tegen 2019.

De cijfers zorgden voor een stevig steekspel tussen meerderheid en oppositie, dat ook vandaag in de Kamer nog verderging. Bovendien vindt Kristof Calvo (Groen) het naar eigen zeggen jammer dat er niet ten gronde over gediscussieerd kan worden, "aangezien we daar door incidenten minder tijd en ruimte voor hebben". Hij verwijst daarmee naar de onenigheid binnen de regering over de militairen op straat, de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd of een vermogenswinstbelasting. "Dat is vervelend, omdat zo de essentie - waar willen we naartoe met dit land? - ondergesneeuwd geraakt."

Kiezers mogen weten wat de standpunten zijn van de partijen

Patrick Dewael

Opendebatcultuur

Maar volgens Open Vld-fractieleider Patrick Dewael is er geen enkel probleem binnen de meerderheid: "Gelukkig zijn er verschillen tussen de politieke partijen. Uiteraard is er een regeerakkoord, maar ik heb een ander idee over veiligheid dan N-VA, en N-VA misschien over buitenlands beleid dan CD&V. Vroeger noemde men dat de opendebatcultuur." De liberaal verwijst daarmee naar de periode van de paars-groene regering van Guy Verhofstadt van 1999 tot 2003, toen liberalen, socialisten en groenen hun verschillen en twistpunten ook voor het oog van de camera's op tafel legden.

"Maar dit is geen open debat, dit is op een open oorlog", aldus Calvo. "En dat is niet goed. Nochtans is onze oproep dezelfde als die van Open Vld: laten we hebben over dingen die er toe doen, zoals het rapport van het Planbureau, dat een wake up-call is."

Dewael was het daar niet mee eens: "Kiezers mogen weten wat de standpunten zijn van de partijen. Zolang de regering elke vrijdag kan beslissen, standpunten kan innemen en met compromissen een goede beurt maakt bij bijvoorbeeld de Oeso en de Europese Commissie."

Onze oproep is dezelfde als die van Open Vld: laten we hebben over dingen die er toe doen

Kristof Calvo

Lees meer