Carles Puigdemont eerder deze maand in Waterloo.
Hollandse Hoogte / EPA Carles Puigdemont eerder deze maand in Waterloo.

Carles Puigdemont verschijnt morgen voor Brusselse raadkamer, verdediging vraagt uitstel

Crisis Catalonië

De ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont verschijnt morgen voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich buigen over het Europees aanhoudingsbevel dat het Spaanse gerecht tegen hem heeft uitgevaardigd. 

Morgen zal er evenwel nog niet gepleit worden. De advocaten van de Catalaanse politicus zullen uitstel vragen om hun schriftelijke conclusies te kunnen neerleggen. Dat meldt meester Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Carles Puigdemont. 

Nieuw aanhoudingsbevel

Het Spaanse gerecht had op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd tegen Puigdemont. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een referendum organiseerde en zo inging tegen de Spaanse grondwet. Twee EAB's die eerder waren uitgevaardigd, waren door het Spaanse gerecht ingetrokken.

Het Brusselse parket had na ontvangst van het EAB meteen een vertaling van een groot deel van het document gevraagd. Die zou eerst een week op zich laten wachten maar uiteindelijk kwamen de vertalingen vroeger dan verwacht aan, waarna Carles Puigdemont zich op 17 oktober zelf aanbood bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Daar werd hem het Europees aanhoudingsbevel betekend en werd hij van zijn vrijheid beroofd.

Vrij onder voorwaarden

Puigdemont werd daarop verhoord door een onderzoeksrechter, waar zijn advocaat aanvoerde dat hij parlementaire immuniteit genoot als lid van het Europees Parlement. Volgens het parket liet de onderzoeksrechter dat natrekken en bleek dat de politicus geen immuniteit genoot. 

De onderzoeksrechter liet Puigdemont vervolgens vrij onder voorwaarden. Zo moet hij in België verblijven en mag hij het land niet verlaten zonder toestemming te vragen aan de onderzoeksrechter, en moet hij bereikbaar blijven. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Vanachter

    Als Spanje iedere burger gelijk wil behandelen dan laten ze Puigdemont gerust en laten ze de politici die nu in de cel zitten ook terug naar hun familie.

  • rob jamers

    Ongeloofelijk...uitleveren nu!!! Mooi voorbeeld van deze regering ?! Dankzij de nva zijn de wetten niet t zelfde voor iedereen

Lees meer