2 Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.

CD&V en N-VA pleiten voor snelle aankoop nieuwe roetfiltertests

CD&V en N-VA vragen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om toch door te gaan met de aankoop van nieuwe meetapparatuur voor de opsporing van vervuilende dieselwagens. De minister liet donderdag weten daarvoor een Europese richtlijn af te wachten.

Voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigde vorige legislatuur nieuwe meetapparatuur voor de roetuitstoot aan. Dit jaar zou die in gebruik moeten worden genomen in de keuringscentra. Huidig mobiliteitsminister Lydia Peeters zei donderdag dat ze voorlopig toch vasthoudt aan de Europese richtlijn uit 2014, die enkel een opaciteitstest oplegt. Die is minder performant dan de nieuwe PN-test. Ze wacht een nieuwe Europese richtlijn af.

Vroegtijdige sterftes

Coalitiepartners CD&V en N-VA gaan daar niet mee akkoord. “Fijn stof heeft een belangrijke impact op onze gezondheid en leidt jaarlijks tot om en bij de 10.000 vroegtijdige sterftes”, zegt Vlaams Parlementslid voor CD&V Karin Brouwers. “In volle coronatijden, waar we zien dat bepaalde uitwassen van ons gedrag zoals de uitstoot van fijn stof als katalysator werken, is het belangrijk om vooruitstrevend te zijn.” 

“We gaan minister Peeters volgende week in het parlement vragen hoe deze beslissing tot stand is gekomen, want dat is niet duidelijk”, zegt Jos Lantmeeters van N-VA. Dat voormalig Mobiliteitsminister Ben Weyts geen concrete stappen heeft ondernomen om de tests in te voeren, klopt volgens hem niet. “Weyts heeft een subsidie toegekend aan GOCA, de koepel van de keuringscentra, voor de aankoop van twee à drie toestellen voor een testproject.”

Richting geven

De Vlaamse parlementsleden vragen aan de minister om de gemaakte afspraken na te komen en te zorgen dat alles in gereedheid wordt gebracht om de toestellen definitief in gebruik te nemen. “We hebben begrip voor het feit dat het nog enige tijd kan vergen om het wetgevend kader aan te passen en voldoende correcte meettoestellen te bestellen”, zegt Brouwers. “Maar we willen niet wachten op een Europese richtlijn. Integendeel, wij willen richting geven aan Europa en roepen de minister op tot actie.”

2 Mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld)
Photo News Mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Walter Van Criekinge

    Er is toch geen "vuiltje aan de lucht" ALS je wagen in orde is, wat is het probleem?

  • frank willems

    In feite speelt het geen rol daar de wetgeving onderuit is gehaald door het LEZ die een eigen wet oplegt propere auto of niet betalen zul je aan de stadspoort .

Lees meer