Photo News

CD&V en Open Vld willen duo Magnette-De Wever aan het werk

CD&V-minister en federaal onderhandelaar Koen Geens vindt het jammer dat de koning enkel PS-voorzitter Paul Magnette een informatie-opdracht gegeven heeft. Hij had liever gewild dat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever op pad gestuurd werd, verklaarde hij bij VTM NIEUWS. Bij RTL-TVI spraken Eric Van Rompuy (CD&V) en Christian Leysen (Open Vld) zich in 'C'est pas tous les jours dimanche' in dezelfde zin uit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Koen Geens zegt de PS te gemakkelijk dat de N-VA niet in de federale regering wil stappen. "Dat is niet zo", aldus de CD&V-minister. Hij vindt dat men de N-VA ernstig moet nemen in het formatieproces. Bart De Wever als informateur zou een goede stap zijn, aldus Geens, die erkende dat hij dit al eerder had gewild. Voor Geens kunnen de voorzitters van de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens best samen proberen een regering te vormen. Indien dan blijkt dat "de mayonaise niet pakt", dan kunnen de andere partijen nog altijd naar een oplossing zoeken.

Ook voor de twee CD&V-kandidaatvoorzitters is paars-geel nog niet van de baan. Zowel Sammy Mahdi als Joachim Coens vinden dat de N-VA aan zet moet komen. Voor Coens zitten er ook goede zaken in de nota van informateur Paul Magnette zoals de sociale cohesie, buurtwerking en het lokaal ondernemerschap. Een probleem is voor hem wel de budgettaire analyse: "Hoe gaan we dat allemaal betalen?". Madhi wees erop dat N-VA de grootste partij geworden is bij de laatste verkiezing. hij hoopte dan ook dat bij de volgende fase iemand van die partij wordt aangesteld om het heft in handen te nemen. "Ik hoop dat Bart De Wever in een volgende ronde op zoek kan gaan naar een coalitie", zei hij.

Ook voor Eric Van Rompuy moet "Bart De Wever naar het front gaan en zeggen wat hij echt wil". Ook Christian Leysen vond dat men "beter in ploeg kan werken". "Om een federale regering te vormen zijn verantwoordelijke mensen nodig", voegde hij eraan toe.

Premierschap

Geens wimpelde op VTM ook de vraag af naar het premierschap. “Toen CD&V de grootste partij was, heeft ze altijd haar verantwoordelijkheid opgenomen”, aldus Koen Geens die eraan toevoegde dat het niet onwaarschijnlijk is dat CD&V in de oppositie belandt, waardoor een claim om de premier te leveren moeilijk wordt. “De grootste partij moet haar verantwoordelijkheid opnemen”, vond hij.

Theo Francken

De minister kwam ook terug op de uitspraken van N-VA’er Theo Francken op een meeting van het Nederlandse rechts-populistische Forum voor Democratie. Daar herhaalde hij zijn tegenstand tegen het Marrakeshpact en riep hij op om dat niet toe te passen. Voor de CD&V’er was “zowel de inhoud als de timing” van de toespraak “niet met wijsheid gekozen”. “Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden”, aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich “onwijs” had uitgesproken, “zoals wel meer gebeurt”.

Voor Open Vld-minister Maggie De Block trekt Theo Francken, haar voorganger op Asiel en Migratie, met zijn uitspraken de rechtstaat in twijfel. “Hij gaat de onderhandelingen (over de vorming van een nieuwe federale regering, red.) zeker niet faciliteren”, zei ze op VTM Nieuws.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Louman

    Georgette , Magnette is informateur en geen formateur.

  • Georgette Deroo

    Magnette is formateur en een formateur beslist net als De Wever destijds, iedereen is blijkbaar vergeten dat die 10 tallen geheime ontmoetingen had , hij had er zelfs in het geniep met De Ripo. Maar ja Nva is de heilige koe in België omdat ze het beste zijn in ongegeneerd graaien en in onze zakken zitten.

Lees meer