CD&V pleit voor verplichte detectiesystemen voor ‘fume’-incidenten

CD&V wil dat luchtvaartmaatschappijen alle fume-incidenten openbaar maken. Samen met de andere Europese landen moet België ook een detectiesysteem voor vuile lucht verplichten, vindt kamerlid Veli Yüksel.

“Luchtvaartmaatschappijen moeten aan boord van hun toestellen detectiesystemen plaatsen om op die manier fume-incidenten te kunnen detecteren”, zegt Veli Yüksel, Kamerlid CD&V aan VTM NIEUWS. “Die gevallen moeten verplicht gemeld worden bij Volksgezondheid want het is gevaarlijk en schadelijk voor gezondheid van cabinepersoneel, maar ook passagiers”, klinkt het.

Stewardess getuigt over 'fume-event'.

“En aangezien dergelijke ‘fume’-incidenten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, moeten zowel de crew als de passagiers hierover geïnformeerd worden”, zegt Yüksel. “Iedere vliegtuigpassagier en/of medewerker heeft recht te weten waaraan hij of zij is blootgesteld en heeft tevens recht op heldere info wat vervolgens best kan ondernomen worden.”

Dinsdag bracht VTM NIEUWS twee van die ‘fume- events’ bij Brussels Airlines aan het licht, in drie dagen tijd. Een keer moesten de piloten zelfs naar het ziekenhuis.

BELGA

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob Boomer

    - Idioterie ten top, een detectiesysteem voor vuile lucht verplichten in vliegtuigen ! Ja, ja, en als het alarm afgaat dan zet de piloot het vliegtuig stil aan de rand van een wolk en moeten de passagiers uitstappen. Het gaat hier om een foutief ontwerp, een constructiefout mr. Yüksel CD&V en niet om werkbaar werk !

  • Jan Van Rompaey

    Moeten er eerst doden vallen voor er wordt ingegrepen ?

Lees meer