BELGA

CD&V schort campagne op uit respect voor overleden Dehaene

CD&V zet naar aanleiding van het overlijden van Jean-Luc Dehaene de campagne stop tot zondagavond. 'Kris Peeters Feest' in Antwerpen, gepland voor zondag, de verjaardag van Peeters, gaat niet door. Dat hebben de minister-president Kris Peeters en partijvoorzitter Wouter Beke verklaard. Het overlijden was voor beide CD&V'ers een grote schok. "Dit is compleet onverwacht, Jean-Luc ging er weer met goede moed tegenaan", zei de voorzitter.

"Uit respect voor Jean-Luc Dehaene en zijn betekenis voor de christendemocratie hebben we besloten de campagne stop te zetten tot zondagavond", aldus Kris Peeters op het partijhoofdkwartier. "Alle campagne-activiteiten worden on hold gezet en het feest van zondag gaat niet door." De partij bekijkt wel of er die dag eventueel een hulde kan worden gebracht aan de overleden ex-premier.

Wat er na zondag gebeurt, is nog niet bekend. "Dat bekijken we dag per dag", zei Beke. "Ik denk dat de kiezers daar begrip voor zullen hebben. De politiek is een harde stiel, maar ook een menselijke."

"Uit respect zullen wij tot zondagavond ook niet deelnemen aan debatten", zei Peeters. Mogelijk zullen ook de andere partijen beslissen om de debatten te laten voor wat ze zijn. "Ik heb begrepen dat ze zich daarover beraden", aldus Peeters.

Vlaamse partijen bevriezen vanavond campagne
 "Met verslagenheid vernemen wij het overlijden van oud-premier Jean-Luc Dehaene. Wij nemen begripvol kennis van het feit dat CD&V de campagne tijdelijk stillegt. Derhalve worden alle debatten en nationale campagneactiviteiten vanavond opgeschort", zo stellen de partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld), Bruno Tobback (sp.a), Wouter Van Besien (Groen) en Bart De Wever (N-VA) in een gezamenlijke verklaring.

Lees meer