THINKSTOCK

CD&V: "Snelheidsborden? Weg ermee!"

CD&V vindt dat er te veel snelheidsborden langs gewest- en lokale wegen staan en wil ze daarom allemaal weghalen. Een bestuurder zou aan het type weg moeten kunnen afleiden hoe snel hij mag. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Negentig is de norm op gewestwegen, maar dikwijls geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Daardoor is telkens een verkeersbord nodig. "Bestuurders moeten daardoor meer naast de weg kijken dan voor zich uit. Dat kan niet de bedoeling zijn. De verwarring moet weg en daarom moeten de snelheidsborden weg", zegt Dirk de Kort (CD&V), initiatiefnemer van het voorstel. Binnen de bebouwde kom en op snelwegen moet niets veranderen.

De partij dient een conceptnota in bij de commissie Mobiliteit in het Vlaams Parlement. Enkel waar een afwijking nodig is van de snelheid of waar verwarring kan optreden, zou nog een bord geplaatst mogen worden. CD&V lanceert een nieuw principe om de bestuurder duidelijk te maken hoe snel hij mag rijden: op een niet verharde weg geldt 30 kilometer per uur, op een verharde weg 50, op een verharde weg met belijning en dikke witte strepen langs de weg 70, en op wegen met een middenberm 90.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vindt het uitgangspunt van CD&V goed, maar vindt dat eerst onderzocht moet worden of de wegen wel geschikt zijn.

Weyts wil 70 km/u op alle gewestwegen
Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het plan van CD&V gevaarlijk, zeker voor buitenlandse bestuurders die niet weten waar ze aan toe zijn. Hij heeft zelf een ander voorstel: maak van 70 kilometer per uur op gewestwegen de algemene regel.

Lees meer