CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor herwaardering zorgsector.
Photo News CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor herwaardering zorgsector.

CD&V-voorzitter Coens pleit voor hogere lonen voor wie werkt in zorgsector

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor een herwaardering van de zorgsector. Het personeel verdient betere arbeidsvoorwaarden, met een goed evenwicht tussen werk en privé, alsook een betere verloning. Dat zegt Coens vandaag in een videoboodschap naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Hij pleit ook voor een relanceplan dat een beleid uittekent voor de komende tien jaar.

“De echo van het applaus moet ook na deze crisis luid weerklinken”, zegt Coens. “We moeten lessen trekken uit deze crisis en de herwaardering van de zorgsector hoog op de agenda van de regering zetten. Het is tijd om zorg te dragen voor onze zorgverleners.”

Betere arbeidsvoorwaarden en een betere verloning moeten ervoor zorgen dat het takenpakket aansluit bij hun opleidingsniveau en dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn

Joachim Coens (CD&V)

Die herwaardering - een “Nieuwe Afspraak” - moet er volgens de CD&V'er ook voor zorgen dat meer mensen voor een job in de sector kiezen. Ze moet onder meer gaan over een eerlijke verdeling tussen zorgtaken en administratieve lasten, maar ook over het fysiek en mentaal welzijn van de zorgverleners. Betere arbeidsvoorwaarden en een betere verloning moeten ervoor zorgen dat het takenpakket aansluit bij hun opleidingsniveau en dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn.

Voor Coens is het nu tijd om voor de komende tien jaar een sociaaleconomisch beleid uit te tekenen, met daarin de nadruk op een perspectief voor de mensen, de bedrijven en voor de samenleving. De gezondheidszorg moet daar voor Coens een bijzondere plaats in krijgen.

Nog naar aanleiding van Rerum Novarum en de huidige coronacrisis legt ACV-voorzitter Marc Leemans de nadruk op een versoepeling van de toegang tot brugpensioen.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Dupont

    @Raf Peeters: het is spijtig dat u nog altijd gelooft in 'het subsidiëren van loonwagens'. U bent niet alleen, aangezien demagogen daar al jaar en dag over fulmineren. Loonwagens brengen de staat heel veel geld op, aangezien die drie keer langs de kassa passeert: op de auto zelf, bij de vennootschap en bij de gebruiker. Loonwagens zijn enkel en alleen fiscaal interessant voor mensen die heel veel rijden in een nieuwe en kleine auto.

  • raf peeters

    @Jozef Van Schuerbeeck ,waar geld halen?.Bij diegene die het nu omzeilen en kan beginnen vervelen,bij de loonwagenbezitters.Ofwel stoppen ze met zo'n constructie die ervoor zorgen dat je minder belasting en sociale zekerheid bijdraagt ofwel schaf-fen ze de forfait aftrek af voor de 700000 bezitters ,ofwel brengen ze de waarde van de wagen in en wordt er belasting en SZ betaald zoals moet en niet die 100€ om een wagen ook privè te gebruiken want dat is echt met de haren getrokken.

Lees meer