gettyimages.be

CD&V wil logement voor partners van zorgbehoevenden in rustoorden

Omdat heel wat partners van zorgbehoevenden iedere dag naar het rustoord pendelen, maar eigenlijk liever permanent bij hun partner willen inwonen, heeft CD&V een voorstel klaar om dit mogelijk te maken. Vlaams parlementslid Sonja Claes stelde vandaag in Heusden-Zolder een 'Valentijnsnota' voor waarin wordt gepleit om partners van zorgbehoevenden, tegen betaling en buiten de gesubsidieerde erkenning, te kunnen opnemen in het rustoord.

Op het moment dat de zorgnoden van een persoon de mogelijkheden van de thuiszorg overstijgen, en deze persoon dient opgenomen te worden, vindt er een feitelijke scheiding van de partner plaats. Gezien rustoordbedden schaars zijn, en de instellingen een financiering krijgen voor een maximaal aantal zorgbehoevenden, is er geen plaats om ook de partners in het rusthuis te laten resideren. "Voor vele koppels is dat een mentale opdoffer", zegt Claes. "Ze pendelen dagelijks naar het rustoord om daar de mantelzorg op te nemen. Dat is mentaal en ook fysiek erg belastend."

Claes wil nu de wettelijke mogelijkheid creëren om een zorgbehoevende en de zelfredzame partner samen te kunnen opnemen. "De voorwaarden zijn dat de partner de zogenaamde 'hotelkost' zelf betaalt, dat het bed dat wordt ingenomen niet meetelt bij het aantal patiënten dat bepalend is voor subsidiëring en het personeelskader, en dat er geen publieke financiering voor de partner wordt voorzien. Dat lijkt ons een faire deal."

Een enquête die CD&V over het voorstel organiseerde bij de woon- en zorgcentra, wijst uit dat zij openstaan voor deze formule. De Valentijnsnota met de voorstellen wordt nu tijdens hoorzittingen in het Vlaams Parlement besproken.Lees meer