Kris Peeters (CD&V) is het niet eens met de plannen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
belga/photo news Kris Peeters (CD&V) is het niet eens met de plannen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

CD&V zet de aanval in op N-VA: “Onsamenhangende en vage plannen”

In een opiniestuk in De Morgen zegt CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters vanmorgen dat de sociaal-economische voorstellen van N-VA voor de verkiezingen “onsamenhangend” en “vaag” zijn. Peeters mengt zich als Europees lijsttrekker op die manier expliciet in de federale campagne in de hoop het tij voor zijn partij te kunnen doen keren.

Peeters viseert vooral de N-VA-voorstellen rond het sociaal overleg. De Vlaams-nationalisten willen de Groep van Tien kortwieken. De bonden en werkgevers onderhandelen beter per sector. “We hebben door onze invulling van het sociaal overleg veel minder schade geleden dan de rest van Europa tijdens de crisisjaren van 2008 en later”, schrijft Peeters in zijn opiniestuk. Hij heeft het over “een economisch succesverhaal dat we samen met de sociale partners hebben bereikt”.

“En toch wil de N-VA een nieuw hoofdstuk schrijven waarin ze alles overhoop willen gooien. De aanpak die onze concurrentiepositie verbeterd heeft én de reële lonen heeft laten stijgen, moet blijkbaar op de schop”, zegt Peeters nog. “Wat komt er in de plaats? Een free-for-all waarbij overleg enkel plaats vindt op sector- of ondernemingsniveau. Voor de N-VA is zelfs de automatische indexering voorwerp van onderhandelingen. ‘Want dan kunnen sterke sectoren een grotere loonsverhoging toekennen.’ En de zwakkere sectoren dan? Tja.

Het succes van het sociaal overleg “negeren om verder te gaan met een onsamenhangend plan, daar pas ik voor”, besluit de CD&V-vicepremier. “Het sociaal overleg is voor sommigen een handige zondebok.” Hij wijst erop dat de eerste slachtoffers van het N-VA-model de werknemers en de kmo’s zullen zijn.

Peeters stelt zich ook vragen bij de “vage plannen” van de N-VA om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken en de index te hervormen. “Die partij moet daar maar eens klare wijn over schenken. Wat gaat dit betekenen voor de mensen?”, vult hij aan in een telefonische reactie. “Het debat mag voor mij best hard zijn, maar wel op de inhoud. Dan staat mijn partij het sterkst.” 

104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mady Vermeulen

    Onsamenhangende en vage plannen? Daar is de enerzijds/anderszijds partij kampioen in. Mijn gedacht.

  • alfons vanwetswinkel

    Hannes Leo waar haalt U 1% tekort 8 Miljard tekort dat naar het einde van het jaar oploopt tot 12 miljard en welke lijken vallen er nog uit de kast .Al de gepensioneerden(buiten de minimum pensioenen)hebben al de bijkomende lasten kunnen ophoesten voor hen geen tax-schift ,alleen een verarming.In België zijn er 2 miljoen mensen in de armoede en nog eens 2 miljoen die tegen de grens van armoede zitten.155000 met leefloon (+55%)langdurige zieken 455000(+25%) en dit dankzij NV-A

Lees meer