2 Céline lijdt aan EPP, een aangeboren ziekte waardoor ze bij het minste straaltje zon onmiddellijk verbrandt. Als ze buiten komt, moet ze zich helemaal inpakken in zonwerende kledij.
Gregory Van Gansen / Photo News Céline lijdt aan EPP, een aangeboren ziekte waardoor ze bij het minste straaltje zon onmiddellijk verbrandt. Als ze buiten komt, moet ze zich helemaal inpakken in zonwerende kledij.

Exclusief voor abonnees

Céline (36) verbrandt binnen de minuut bij minste straaltje zon: “Kindjes vragen mij of ik een marsmannetje ben. Volwassenen lachen mij uit”

Dertiger uit Rillaar is één van de negentig Belgen met een zeldzame overgevoeligheid voor licht

Bij het minste straaltje zon verbrandt ze binnen de minuut, zelfs het licht van haar laptop doet soms pijn aan haar handen en met vrienden afspreken doet ze meestal pas ‘s avonds of ‘s nachts. Céline (36) uit Rillaar is één van de naar schatting negentig Belgen die aan een zeldzame overgevoeligheid voor licht lijdt. Als ze toch buitenkomt, draagt ze speciale zonwerende kledij. “Maar dan word ik op straat bekeken als een freak. Terwijl ik net als iedereen ook nood heb aan een goeiedag, een glimlach of een knikje.”

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marleen De Laender

    Hoy Céline. Alleen al het feit dat je deze 'bijna niet gekende aandoening' laat publiceren, maakt van u al één van de dapperste vrouwen die ik ( niet persoonlijk ) ken. Je hebt een prachtige glimlach en we wensen jou, ondanks de ongelooflijke obstakels, vooral een liefdevol leven toe. Respect.

  • Patricia SImons

    Mensen die met anderen lachen, dat zegt alles over henzelf. Je zal het maar doen, met zulk groot ongemak leven en je voortdurend moeten aanpassen, ze zouden het zelf eens moeten voorhebben. Chapeau lieve Céline, dat je niet bij de pakken blijft zitten. Maak het jezelf maar zo comfortabel mogelijk en laat ze maar doen die armen van geest. Ik wens je lieve mensen om je heen, die het goed met je menen, en veel fijne momenten waar je energie en geluk kan uit putten. Ze zijn je van harte gegund!

Lees meer