3
belga

Centrumlinks alternatief voor De Wever nog veraf in Antwerpen

In een peiling bij 1.000 Antwerpenaren haalt sp.a zelfs in de stad die ze 90 jaar bestuurde amper nog 10%. Het maakt ook van een kartel met Groen geen zaligmakend verhaal: samen halen de twee minder stemmen dan apart. En zelfs met CD&V erbij is een meerderheid veraf.

Er hangt een 'parfum de crise' op de Grasmarkt, nadat afgelopen weekend een nationale peiling uitlekte waarin sp.a onder de 10% duikt. En het blijft niet bij die ene klap. Op de redactie van Het Laatste Nieuws belandde gisteren nog een andere desastreuze enquête, één naar de kiesintenties van de Antwerpenaren. Het blijkt te gaan om een onderzoek dat tussen 22 en 26 mei werd uitgevoerd in opdracht van Groen en via een omweg in onze handen kwam. Omdat de peiling werd uitgevoerd door een betrouwbaar bureau (Ivox) en met een representatief staal, publiceren we ze. Er zijn vier belangrijke tendensen:

3
rv
3
rv

1. Sp.a moet kelk tot op de bodem ledigen

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan stemt amper 10,1% van de ondervraagden op sp.a. Dat is nog eens 3 procentpunt slechter dan in maart, toen Het Laatste Nieuws peilde naar de kiesintenties van de Antwerpenaren, en mijlenver weg van de hoogdagen onder Patrick Janssens. Het excuus dat sp.a deelt in de malaise van de PS kan hier niet ingeroepen worden: eind mei was het Samusocial-schandaal nog niet uitgebroken. De peiling bevestigt dat Groen baas is op links. De partij van Wouter Van Besien haalt 18,9%, iets minder dan in onze peiling van maart.

Wat zijn de andere drie belangrijke tendensen? En hoe duidt onze politiek redacteur deze? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Lees meer