3 Door het ongeval is de guitige kleuter z'n haar kwijt.
RV Door het ongeval is de guitige kleuter z'n haar kwijt.

Chirurgen beslissen vandaag of verbrande kleuter (3) onder het mes moet: “Landers herstel is nu belangrijker dan een klacht”

De twee vriendjes die zware brandwonden opliepen toen ze op school een eetkar over zich heen kregen, herstellen in twee aan elkaar grenzende kamers van het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. Hun ouders zitten met tal van vragen. "Maar het herstel van onze kinderen is onze grootste prioriteit", vertelt Landers papa Gunther. "Een klacht tegen de school kan later ook nog."

In de midcare-gang op de vijfde verdieping van het brandwondencentrum kon gisteren iedere bezoeker ergens in de verte spelende kinderen horen. De zwaar verbrande Lander (3), bijna volledig ingepakt in drukverbanden, en zijn grote broer Yorgo (7) waren in de ban van hun brandweerwagen en andere speelgoedautootjes. Het is hun manier om te verwerken wat het kleutertje en twee speelkameraadjes vrijdag in de refter van d'Oefenschool in Blankenberge overkomen is. Kort na de middag waren ze aan het spelen bij een buffetkar met bakken vol heet water om het eten warm te houden. De speelvogels gingen aan de kar hangen, waardoor ze het hete water over zich kregen. Twee van de drie slachtoffertjes werden met een helikopter naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek overgevlogen.

"Lander stelt het in vergelijking met vrijdag echt al beter", zegt zijn papa Gunther Schouppe (48). Hij toont alle verbanden die onder de Spiderman-pyjama zitten. Het jongetje is he-le-maal ingepakt. "Niet alleen zijn hoofd, maar ook zijn volledige bovenlichaam en bovenbenen hebben die warme brij van water en appelmoes over zich heen gehad. Al zijn haar en wenkbrauwen zijn weg, rond zijn oog en lippen zitten ernstige brandwonden." Vandaag bepalen de specialisten welke ingrepen precies nodig zijn en hoe de jongen verder behandeld moet worden. "Iedereen zegt dat tweedegraadsbrandwonden goed kunnen genezen, maar dat blijft toch afwachten. Ik hoop dat er geen blijvende schade zal zijn."

De jongen zelf is van geen kleintje vervaard. "Hij houdt zich echt sterk", zegt Gunther geëmotioneerd. "Maar telkens als ze hem wassen, heeft hij een extra verdoving nodig. Dan huilt hij van de pijn. Maar ik ben vooral blij dat hij nu al opnieuw op de been is en zelfstandig kan drinken. Zijn speelkameraadje Andreas hiernaast is er slechter aan toe. Zijn brandwonden zijn nog zwaarder en door de pijnstillers slaapt hij bijna de hele tijd."

Veilige zone

Vandaag trekt Gunther op eigen initiatief naar de schooldirectie om uitleg te krijgen over hoe het vrijdag zo kon mislopen. "Het herstel van Lander is mijn grootste prioriteit, net zoals dat bij de ouders van Andreas voor hun zoontje ook hun grootste zorg is", klinkt het. "Maar ik wil wel snel meer duidelijkheid, want er doen momenteel zoveel geruchten de ronde over wat er in de refter gebeurd is en over die bewuste eetkar. Klopt het dat er maar twee toezichtjuffen waren? Mocht die kar daar na het eten wel blijven staan en moest ze niet al naar een veilige zone weggebracht zijn? Zat er geen beveiligende rem op die wieltjes? Het zijn allemaal vragen die ik me stel door verhalen die ik van andere ouders hoor. Ik hoop dat de schooldirectie me antwoorden kan geven."

Gerechtelijke stappen

De politie van Blankenberge is vrijdag met een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het incident. "Wat daar de uitkomst van is, moeten ook wij nog even afwachten", zegt Gunther, die net als de andere ouders nog geen gerechtelijke stappen tegen de school heeft genomen. "Natuurlijk hebben alle ouders daar al over nagedacht. Maar onze plaats is nu hier, bij onze kinderen in het ziekenhuis. Een klacht kunnen we later nog altijd indienen als blijkt dat bepaalde zaken niet in orde waren."

De derde kleuter die verbrand raakte, mocht na verzorging in het ziekenhuis van Knokke terug naar huis.

3 De kleine Lander (3) met z'n papa. Ook onder z'n pyjama van Spiderman is het jongetje helemaal ingepakt.
Ken Standaert De kleine Lander (3) met z'n papa. Ook onder z'n pyjama van Spiderman is het jongetje helemaal ingepakt.
3
RV

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Francine Piot

    Ik heb ook in de keuken gestaan maar zo een kar stond nooit alleen .en inderdaad die moet achteraf op een veilige plaats staan waar geen kinderen aankunnen veel sterkte aan de kindjes en ook aan de familie

  • marnick dedier

    een kar om eten warm te houden moet minstens 85° hebben , het eten zelf moet volgens het FAVV minstens 60° zijn, het is idd verkeerd van zo'n kar te plaatsen waar de kinderen erbij kunnen, het zijn tenslotte kinderen, maar het is een ongeluk en jammer zoekt men weeral een schuldige , dat is zo triestig aan dat hele verhaal

Lees meer