2
thinkstock

Chocola is de nieuwe partydrug

In Londen en Berlijn zijn pillen en drankjes op basis van cacao razend populair in het uitgaansleven. "Ze zijn goedkoper en niet schadelijk voor de gezondheid", zegt de Brugse chocolatier Dominique Persoone. "Maar het effect is niet vergelijkbaar met dat van de echte stuff, natuurlijk."

Persoone (48) weet waarover hij spreekt. Hij is de uitvinder van de chocoladesnuifmachine, een plastiek apparaatje waarmee je cacaopoeder in je neus schiet, eventueel aangevuld met een vleugje gember of frambozen- of muntpoeder. Zo'n snuifkit kost 45 euro, de portie cacaopoeder van 12 euro niet inbegrepen. Wereldwijd zijn er sinds 2008 al meer dan 25.000 stuks van verkocht.

2 Met de chocolade-snuifmachine schiet je cacaopoeder in je neus.
Benny Proot Met de chocolade-snuifmachine schiet je cacaopoeder in je neus.

"Eigenlijk is dit begonnen als grap voor de verjaardag van Ron Wood van de Rolling Stones", aldus Persoone. "Ondertussen is het gadget uitgegroeid tot een desserthype op feestjes. Maar meer moet je daar ook niet achter zoeken. Wij maken bijvoorbeeld ook blauwe viagrapilletjes in chocolade voor Valentijn."

En nu zijn er dus ook de cacaopillen die stormenderhand de Londense en Berlijnse nachtclubs lijken te veroveren. Afnemers zijn jongeren die liever uitgaan op gezonde drankjes dan op alcohol en evenmin een boodschap hebben aan cocaïne of xtc om het een hele nacht te kunnen volhouden op de dansvloer.

"Volstrekt onschuldig", vindt Persoone. "Het is inderdaad bewezen dat cacaopoeder een licht opwekkend effect heeft. Je kunt het vergelijken met koffie. Er zitten immers allerlei bestanddelen in die de gebruiker in een zekere roes brengen. Maar die is van korte duur in tegenstelling tot de echte drugs. Van een risico op een cacaoverslaving kun je ook moeilijk spreken. Al is het nu ook niet de bedoeling om er karrenvrachten van te slikken. Maar dat is zo met alles: geniet, maar doe het met mate."

'Cacaopillen en -poeder zijn volstrekt onschuldig: ze hebben een licht opwekkend effect, maar niets in vergelijking met drugs'

Dominique Persoone, chocolatier

Lees meer