Brussels parlementslid Cieltje Van Achter.
BELGA Brussels parlementslid Cieltje Van Achter.

Cieltje Van Achter (N-VA): "Het is duidelijk: België is onbestuurbaar geworden"

"Voor mij is het duidelijk: België is onbestuurbaar geworden." Drie maanden bijna volledige radiostilte op het vlak van de federale regeringsvorming sterken N-VA-ondervoorzitter en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter in die overtuiging. "Volgens ons zijn hervormingen en het confederalisme nodig", zei ze in La Première (RTBF).

Van Achter roept de PS, de grootste Franstalige partij in de Kamer, op om met haar partij rond de tafel te gaan zitten. "Tachtig dagen na de verkiezingen heeft er één vergadering plaatsgevonden. De PS wil niet met ons praten, er is alleen de tweet van Elio Di Rupo (afgelopen maandag, red.). Het is voor ons een evidentie dat de grootste partijen van elk gewest met elkaar moeten praten. Ik zeg niet dat dat zoden aan de dijk zal zetten, maar er moet op zijn minst gesproken worden.”

Volgens Van Achter is het confederalisme van de N-VA een "oplossing" voor de onbestuurbaarheid van België. Een gesprek met de PS moet op zijn minst duidelijk maken wat het antwoord van de partij op de bestaande "impasse" is. Ook de andere Franstalige partijen laten volgens haar niet in hun kaarten kijken. "Is hun antwoord doorgaan met een federale regering zonder meerderheid in een van de twee landsdelen? Ik weet het gewoon niet. Daarom moeten we aan tafel gaan zitten.”

159 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Stephan Chef

    De meeste landen in Europa zijn groter dan België, neem Nederland als voorbeeld zij besturen beter en dat met helft minder politieke mandatarissen dan België. Qua besparing kan dit serieus tellen.

  • Rik Connaerdt

    Dat van die zelfstandig die geen belastingen betalen en aan het infuus van de overheid hangen lijkt mij iets voor utopia. Bent u zelf zelfstandig en als u dit niet bent, waarom wordt u het dan niet, mr. Cohen?

Lees meer