2 Griet Smaers en Cindy Franssen, die al ondervoorzitter waren, worden belast met de dagelijkse leiding van de partij, de start van de uitvoering van de aanbevelingen van de 'groep van 12' en de organisatie van de voorzittersverkiezingen.
RV Griet Smaers en Cindy Franssen, die al ondervoorzitter waren, worden belast met de dagelijkse leiding van de partij, de start van de uitvoering van de aanbevelingen van de 'groep van 12' en de organisatie van de voorzittersverkiezingen.

Cindy Franssen en Griet Smaers aangesteld als interim-voorzitters van CD&V

Cindy Franssen en Griet Smaers zijn door CD&V aangesteld als interim-voorzitters van de partij. Dat meldt Belga. Cindy Franssen (43) is sinds dit jaar Europarlementslid, Griet Smaers (42) zetelt sinds 2014 in de Kamer. De twee zullen CD&V ad interim leiden, ten laatste op 6 december moet de nieuwe partijleider bekend zijn.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nu Wouter Beke geen kandidaat is om zichzelf op te volgen als voorzitter van de Vlaamse christendemocraten, moet de partij op zoek naar een nieuwe kopman of -vrouw. CD&V heeft vandaag haar algemene vergadering samengeroepen. Die gaf het officiële startschot voor de zoektocht naar de opvolger van Beke. 

Kandidaten kunnen zich tot 21 oktober bekend maken. Daarna mogen de leden van CD&V elektronisch of op papier stemmen voor hun favoriet. De winnaar moet een meerderheid van minstens 50 procent halen. Als dat niet lukt in een eerste stemronde, dan gaan de twee best scorende kandidaten door naar een tweede. Daar moet dan de beslissing vallen.

Hoewel er nog geen officiële kandidaten zijn opgestaan, circuleren er wel al namen. Onder hen die van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, burgemeester van Roeselare Kris Declercq, West-Vlaams Kamerlid Hendrik Bogaert, minister Pieter De Crem en Vincent Van Peteghem, de leider van de ‘twaalf apostelen’ die de partij hebben doorlicht na haar verkiezingsnederlaag. 
Vlaams boegbeeld Hilde Crevits werd vorige week opnieuw Vlaams minister en past dus voor de job. 

In afwachting van de verkiezing van een nieuwe voorzitter nemen Cindy Franssen en Griet Smaers dus de honneurs waar. De twee vormden al eerder een tandem, zegt CD&V in een mededeling, onder andere bij het Innesto-vernieuwingscongres in 2013. Franssen en Smaers maakten ook allebei deel uit van de ‘12 apostelen’. Een van de aanbevelingen van hun verkiezingsrapport is precies de verkiezing van een voorzitter tegen ten laatste midden december.

2 Cindy Franssen en Griet Smaers zullen partijvoorzitter Wouter Beke opvolgen als interim-voorzitters van CD&V, die minister van Welzijn is geworden in de Vlaamse regering.
Photo News Cindy Franssen en Griet Smaers zullen partijvoorzitter Wouter Beke opvolgen als interim-voorzitters van CD&V, die minister van Welzijn is geworden in de Vlaamse regering.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • robrecht Peeters

    duo afgekeken van de Duitse SPD waar ze in ook een nieuwe partijvoorzitter(ster) zoeken maar daar bestaat het duo uit een man en een vrouw. Hier 2 vrouwen, enigszins te begrijpen daar de recente CD&V partijvoorzitters nu niet direct mannelijk kunnen genoemd worden.

  • daniel d'hulst

    jullie kunnen altijd raad vragen aan Joke

Lees meer