8 Geen plastic wikkel meer voor 29 van de 64 soorten blik van Coca-Cola
Wannes Nimmegeers Geen plastic wikkel meer voor 29 van de 64 soorten blik van Coca-Cola

Coca-Cola Gent spaart jaarlijks 80 ton plastic uit door blikjes in karton te verpakken

De Gentse Coca-Colafabriek heeft een nieuw verpakkingslijn, waardoor jaarlijks 80 ton plastic uitgespaard wordt. 29 van de 64 soorten blik die de vestiging verlaten krijgen geen plastic wikkels meer. Het gaat om de grootste namen, en daardoor over iets meer dan de helft van de blik-productie.

Coca-Cola Gent investeerde 27,9 miljoen euro in de nieuwe verpakkingslijn. “Het is een eerste stap", zegt vestigingsdirecteur Bernard Santens. “Het gaat - voor alle duidelijkheid - niet om de PET-flessen waar de frisdranken in zitten, wel om de wikkelfolie die de flessen en blikjes samenhoudt in grotere verpakkingen. In de toekomst willen we alle moeilijk recycleerbare plastic uit onze fabriek bannen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De PET-flessen bijvoorbeeld kunnen we nog niet zonder plastic wikkel verpakken. Dan boeten we teveel in aan stabiliteit op de paletten. Daarvoor zoeken we een andere oplossing.” (Lees verder onder de foto)

8 Deze verpakkingen - kartonnen bord met plastic wikkel - moeten er op termijn helemaal uit
Wannes Nimmegeers Deze verpakkingen - kartonnen bord met plastic wikkel - moeten er op termijn helemaal uit

Vandaag wordt dankzij de nieuwe machine bij 29 soorten blik geen plastic wikkel meer gebruikt. Blikjes die vroeger in de supermarkt op een kartonnen bord, omwikkeld met doorschijnend plastic stonden, zullen voortaan in kartonnen dozen geleverd worden. Het gaat voorlopig om ‘slechts’ 29 van de 64 soorten, maar wel om de bekendste: Coca-Cola original taste, Coca-Cola light taste, Coca-Cola zero sugar, Fanta, Sprite, Finley, Fuze Tea en Appletiser in verschillende formaten. “Zo bannen we jaarlijks 80 ton plastic uit onze fabriek", zegt Santens. “Dat is ongeveer de helft van wat we vroeger gebruikten.”

Ambities 

Maar Coca-Cola wil meer. “Het is ons menens met de groene ambities”, zegt Santens. “Afgelopen zomer lanceerden we zelfs een campagne met ‘Koop geen Coca-Cola als u ons niet helpt recycleren’. We willen dat al onze verpakkingen - PET-flessen, glas én blik - terugkomen naar de fabriek om te verwerken. Vandaag gebeurt dat met 85 procent van de verpakkingen. Hoe we dat moeten doen, weten we ook niet. Thuis droppen mensen hun blik en PET perfect in de blauwe zakken, maar als ze onderweg zijn, dumpen ze die materialen bij het restafval of op de grond. ‘Onderweg’ is waar we nog de grootste winst kunnen boeken qua recycleren. Op termijn willen we alle overbodige plastic uit onze fabriek bannen.” (Lees verder onder de foto)

8 Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek
Wannes Nimmegeers Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek

In de Gentse fabriek wordt jaarlijks 250 miljoen liter frisdrank gemaakt. Er wordt 7 dagen op 7 gewerkt, in 3 ploegen op weekdagen en in 2 ploegen in het weekend. De snelste lijnen vullen 2.000 blikjes per minuut. 75 procent van de Gentse productie is bestemd voor de Belgische markt.

Vakbonden

Maar terwijl in de fabriek de nieuwe machine met veel trots werd getoond aan burgemeester Mathias De Clercq en economieschepen Sofie Bracke, stond buiten een delegatie van de vakbonden aan de deur. “De loonsonderhandelingen met de directie zijn afgesprongen", zeggen Marc Buys van ACV Puls en Kristof Vergauwen van BBTK - ABVV. “Dit bedrijf draait goede cijfers, maar dat is mede door de inspanningen en de flexibiliteit van het personeel. Maar zij mogen niet meegenieten van de resultaten. Volgens de directie is er niks extra mogelijk voor hen. Meer nog, er wordt zelfs extra flexibiliteit gevraagd. Ook wordt nog eens gedreigd met het afschaffen van de Coca-Cola-korting, een soort personeelskorting die de werknemers genieten op verschillende producten. Dat gaat gemiddeld om 60 euro per maand.” De vakbonden hebben de distributiecentra in Hepinnes en Hasselt platgelegd, naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van die centra. De Gentse vakbonden zijn solidair met hun collega’s daar.

8 Binnen feest, buiten een vakbondsactie
Wannes Nimmegeers Binnen feest, buiten een vakbondsactie
8 Het assortiment van Coca-Cola Gent
Wannes Nimmegeers Het assortiment van Coca-Cola Gent
8 Burgemeester De Clercq en schepen Bracke krijgen een rondleiding in de fabriek
Wannes Nimmegeers Burgemeester De Clercq en schepen Bracke krijgen een rondleiding in de fabriek
8 Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek
Wannes Nimmegeers Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek
8 Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek
Wannes Nimmegeers Indrukwekkende beelden uit de Coca-Cola-fabriek

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric reynebeau

    Beste Piet Buggenhout . Bomen nemen geen CO maar CO2 (koolstofdioxide) op die via fotosynthese omgezet wordt in zuurstof. Weet waarover u praat.....Het verschil tussen CO en CO2 is hemelsbreed.

  • Hans Plas

    Hahaha, tijdje terug gingen ze van karton naar plastiek, omwille van het milieu, nu, om diezelfde reden, andersom.

Lees meer