.
Animal Rights .

Colruyt en Delhaize zetten samenwerking met vleesfabrikant stop na schokkende beelden dierenmishandeling

Colruyt en Delhaize halen het vlees van de Spaanse vleesfabrikant El Pozo uit de rekken na beschuldigingen van zware dierenmishandeling. Beide warenhuizen schorten de samenwerking ook tijdelijk op. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights had de twee supermarkten opgeroepen om het aanbod te schrappen. Delhaize verkocht een achttal verschillende producten van El Pozo. Bij Colruyt ging het om één product. 

Een Spaans onderzoeksteam van de internationale dierenrechtenorganisatie Animal Equality maakte schokkende beelden van de slachthuizen. Er zijn varkens te zien met gigantische abcessen, ernstige misvormingen, infecterende wonden en enorme lies- en navelbreuken. De dieren krijgen geen diergeneeskundige behandeling. Dode varkens liggen te ontbinden tussen levende soortgenoten. Ook de afvalcontainers van het bedrijf puilen uit met kadavers.

Opgelet: de onderstaande video bevat schokkende beelden.

Geen herstel mogelijk

El Pozo stelde in een reactie dat de fokkerij voldoet aan de Spaanse en Europese wetgeving. Volgens hen gaat het om varkens met aangeboren ziekten of misvormingen die apart staan om hun gezondheidstoestand te monitoren. Dierenarts Alfonso Senovilla weerlegt het argument van El Pozo: “Alsjeblieft, we zijn niet dom, deze dieren zijn te ziek om nog te kunnen herstellen. Hun lijden dient meteen gestopt te worden.” 

Animal Rights deelt op haar website foto's van de mishandeling. Opgelet: schokkende beelden.

Colruyt Group en AD Delhaize

De Spaanse fokkerij maakt deel uit van Cefusa, de groep waartoe ook vleesproducent El Pozo behoort. In Vlaanderen zijn producten van El Pozo te koop bij Colruyt Group en AD Delhaize. Animal Rights heeft de supermarktketens aangeschreven met de dringende vraag om de producten van El Pozo uit het aanbod te halen. Beide ketens hebben gehoor gegeven aan de oproep.

Uit de rekken

Colruyt haalt het vlees met onmiddellijke ingang uit de rekken. "Vandaag werd naar aanleiding van de schokkende beelden een oproep naar al onze betrokken winkels gestuurd om die specifieke referentie met onmiddellijke ingang uit de rekken te nemen. We gaan in verdere dialoog met onze leverancier om te kijken wat de volgende stappen in de samenwerking zullen zijn”, meldt Colruyt in een persbericht.

Bij Delhaize klinkt het dat er een onderzoek wordt opgestart, om na te gaan wat er precies gebeurd is. Zolang dat onderzoek loopt, wordt de samenwerking opgeschort, zo klinkt het. "Het vlees dat al in onze winkels ligt, wordt met onmiddellijke ingang uit de rekken gehaald. Klanten die dat willen, kunnen het product ook terugbrengen", verduidelijkt Roel Dekelver, de woordvoerder van Delhaize.

Eerder al gaven Colruyt en Delhaize aan dierenwelzijn hoog in het vaandel te dragen. Toen Animal Rights beelden uitbracht van dierenmishandeling in de slachthuizen van Tielt en Izegem, besloten de supermarktketens de samenwerking met de slachthuizen in kwestie stop te zetten. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Wij hopen dat Colruyt en Delhaize ook ditmaal de juiste beslissing zullen nemen door de producten van El Pozo uit het aanbod te bannen. Het wordt hoog tijd om de winkelrekken aan te vullen met meer plantaardig voedsel.” 

179 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • gina duribreux

    Europa is zijn beste en daar voor zoveel politiekers heeft Europa nodig ze lachen e bevolking vierkant uit afschaffen die bende zakkevullers mooie voorbeeld dat Europa niets doe maar dan niets buiten hun zakken vullen

  • Hans Neyens

    Het is voor sommigen hier misschien moeilijk te geloven. Maar deze beelden zijn het pijnlijkst voor andere varkenshouders. Die wel alle dagen goed zorg dragen voor hun dieren. Het dringt niet door bij de mensen dat het inkomen van de boer wordt bepaald door de gezondheid van zijn dieren. Bij beelden van een verwaarloosd huisdier wordt er nooit gevraagd om het houden van huisdieren te verbieden.

Lees meer