Handelsfederatie Comeos wil dat webwinkels Amazon en Zalando worden belast.
Photonews Handelsfederatie Comeos wil dat webwinkels Amazon en Zalando worden belast.

Comeos wil belasting voor Amazon en Zalando om Belgische handelszaken te steunen

Handelsfederatie Comeos wil dat webwinkels Amazon en Zalando worden belast om de Belgische handelszaken te steunen, nu die zich in zwaar weer bevinden. De handelsfederatie heeft dinsdagavond zijn relanceplan Hermès overgemaakt aan de autoriteiten. In de krant L'Echo doet de federatie dat plan uit de doeken. Ook La Libre schrijft over het plan.

Naast de vraag om de maatregelen te verlengen die de sector tijdens de coronacrisis beschermen, haalt Comeos een indirecte steun aan voor de handelszaken door de digitale activiteiten te belasten, met een btw, accijnzen, milieutaks, vennootschapsbelasting..., vooral bij Amazon en Zalando.

Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, stelt in L'Echo dat de situatie onhoudbaar wordt.
In maart vorig jaar verwierp de Kamercommissie Financiën en Begroting al een wetsvoorstel van cdH voor een belasting op de digitale reuzen zoals Google, Apple, Facebook en Amazon maar ook Microsoft, Yahoo en Twitter.

Aangezien er geen akkoord is met de eigenaars over de verhuur van handelspanden, vraagt Comeos ook de aanstelling van een bemiddelaar door de federale overheid, om een oplossing te vinden voor alle partijen.
Daarnaast wil de federatie ook de lasten op lage inkomens (tussen 1.800 en 2.400 bruto per maand) verlagen.

Lees ook:

Is ons koopgedrag voorgoed veranderd? Helft Belgen zal na lockdown vaker online kopen (+)

Wachtrijen aan Action, Primark en Ikea, maar... “We shoppen meer dan ooit lokaal, ook online” (+)

De schaduwkant van webgigant Amazon:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • erik Luykx

    Verkopen met verlies is nog altijd niet toegestaan! De regels voor iedereen hetzelfde.

  • Francine vanderstraeten

    Moest mevr. Muylle zich een beetje bezighouden met de prijzencontrole in België, zouden we niet verplicht zijn om in het buitenland te kopen. Wanneer de grenzen open zijn zal ik rap in NL staan.(inkopen, restaurant ...)

Lees meer